Kina i Rusija imaju najviše susjeda od svih država na svijetu. Čak njih četrnaest. Kina graniči s Afganistanom, Butanom, Indijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Laosom, Mongolijom, Myanmarom, Nepalom, Sjevernom Korejom, Pakistanom, Rusijom, Tadžikistanom i Vijetnamom.



Rusija graniči s Azerbejdžanom, Bjelorusijom, Kinom, Estonijom, Finskom, Gruzijom, Kazahstanom, Latvijom, Litvom, Mongolijom, Sjevernom Korejom, Norveškom, Poljskom i Ukrajinom.



Zamislite da ste Kinez ili Rus te da sudjelujete na nekom kvizu znanja i morate u deset sekundi nabrojati sve države s kojima graniči vaša zemlja! Lako je nama...

Postoje i države koje nemaju tih problema. Dakle, ni susjeda. Tako Australija, Japan, Filipini, Island i Šri Lanka nemaju susjede. Ali postoje i iznimke, pa je tako Velika Britanija, kao otočna država - ipak susjed s Irskom.

Čak deset država na svijetu graniče samo s jednom zemljom. To su Kanada, Danska, Gambija, Lesoto, Monako, Portugal, Katar, San Marino, Južna Koreja i Vatikan.

Bilo kako bilo uvijek je lijepo imati susjede, pogotovo kad ste u dobrim odnosima s njima. Jadni oni čiji su susjedi kao Kim Jong-un iz Sjeverne Koreje (znate ih nabrojati?).
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju