Danas karte fasciniraju mnoge, a iza njih krije se veliko tržište kolekcionara koji bi doslovno ubili za pojedine, veoma rijetke primjerke. U nastavku vam donosimo 7 stvari o kartama koje sigurno niste znali.

1. Još uvijek možete posjedovati prvoklasne rijetke mape svijeta
Iako je teško da ćete pravog Picassa ili Moneta pronaći na internetu i kupiti za vješanje na zidu dnevnog boravka, to ne vrijedi i za karte. Ako imate dovoljno novaca i ambicija, lako ćete pronaći prvoklasne karte kojima se ne mogu pohvaliti mnogi svjetski muzeji i biblioteke.

2. BRIC je totalno IN
BRIC je pojam koji se odnosi na rastuće ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine, a karte koje prikazuju ekonomski rast tih zemalja posebno su dragocjene među kolekcionarima.

3. Prva moderna karta tiskana je prije više od 500 godina
Iako su prve karte pronađene bile kreirane u vrijeme prapovijesti na zidinama pećina, prve rukom crtane karte pojavile su se u 12 stoljeću, dok se vjeruje kako je prva tiskana karta napravljena 1475. godine, a prikazuje teritorij "Svete zemlje" u "Rudimentum Novitoriumu".

4. Karte s lažnim gradovima
Jeste li ikada čuli za Agloe u državi New York, ili za Whitewall u Californiji? Vjerojatno niste. Kartografi su na svoje karte često stavljali izmišljene gradove kako bi, u slučaju da netko kopira njihove karte, lako mogli dokazati da se radi o plagijatima.

5. Najbolja kolekcija karata na svijetu nalazi se u Parizu
Po mnogima, najbolja kolekcija karata na svijetu nalazi se u Nacionalnoj Biblioteci Francuske u Parizu. Druga najbolja je Library of Congress u SAD-u, a treća British Library u Londonu.

6. Najskuplja karta na svijetu košta 10 milijuna dolara
Svoju cijenu može zahvaliti činjenici kako je to prva karta na kojoj se spominje ime "America".

7. Najbolje mjesto za kupnju karata i atlasa
Želite kupiti vlastite karte koje će biti neka vrsta investicije, svakako se morate zaputiti u Nizozemsku na godišnji European Fine Art and Antiques Fair, koji se održava u Masstrichtu. Svake godine preko 70.000 ljudi posjećuje najveći sajam te vrste na svijetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju