Hramski pjevači, plesači i ostali umjetnici često se mogu naći na slikama u piramidama, ali i na posudama i papirusima. Pjevači su često prikazani kako sviraju instrument sistrum, svojevrsnu zvečku, te je za pretpostaviti da je istu koristila i Tjayasetimu.

Ova sedmogodišnja djevojčica unatoč tome što je jako rano umrla, bila je dovoljno važna i posebna da je podvrgnuta mumifikaciji. Procesu koji je inače bio rezerviran samo za članove kraljevske obitelji.

Tjayasetimu je bila umotana u oslikane zavoje, lice joj je bilo prekriveno nježnim velom i skriveno zlatnom maskom, a tijelo joj je položeno u pozlaćen sarkofag.

Znanstvenici su, bez odmatanja zavoja, tomografskim snimanjem uspjeli dobiti uvid u ono što se nalazi ispod njih - još uvijek očuvana kosa, i mliječni zubi. Zanimljiva je činjenica da je ova djevojčica položena u daleko veći sarkofag od nje. Pretpostavlja se da je razlog tome što je umrla od neke galopirajuće bolesti, npr. kolere.

Hjeroglifi i slike na sarkofagu otkrivaju da je Tjayasetimu bila pjevačica u hramu boga Amona, te da nikada nije izlazila iz hrama. Pripadala je elitnom redu pjevačica unutar zbora. Hram unutar kompleksa Karnak u drevnoj Tebi, nalazi se usred oaze u blizini rijeke Nil, negdje 95 kilometara jugozapadno od Kaira.

Što bi tek bilo da su u Egiptu igrali nogomet...


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju