Beilstein leži na rijeci Moselle čije su brdovite „obale“ poznate po svojim vinogradima posebno nazvanima Moselle vinska regija Njemačke. Čak su joj i braća Grimm posvetili bajku Sedam Švaba.

Beilstein je neslužbeno proglašen najljepšim mjestom na Moselle. Pitoreskni srednjovjekovni gradić postao je mezimac travel influencera i fotografa zahvaljujući svojim bijelim kućicama tamnih krovova, šarenim prozorima okićenim cvijećem i zelenim brdima pored rijeke.

Izgrađen je na temeljima nekadašnjih povijesnih naselja koja su bila prisutna još u 8. stoljeću. Danas su vidljivi ostaci srednjovjekovnog dvorca Metternich, gradskih utvrda i kamenita vrata.

Na malim osunčanim trgovima grada prostiru se terase restorana. Atmosfera je kao iz starih priča: karirani stolnjaci, gotički font na meniju i kućama, stari lampioni koji se pale navečer, bedemi koji čuvaju leđa, pogled na rijeku, mir i tišina isprekidani cvrkutom ptica i tihim čavrljanjem stanovnika koji se susreću u prolazu.

Kako je površina gradića manja od 2 kilometra kvadratna, najdraže prijevozno sredstvo domaćih je bicikl. Gužvi nema jer ih u gradu živi oko 140. Gotovo je šteta vidjeti auto na parkingu ili cesti jer je to jedna od rijetkih stvari koja tako agresivno vraća u 21. stoljeće.

Ovdje je sačuvan jedan orijentalni detalj iz 13. stoljeća koji je došao sa Španjolcima: sliku „Crne Madonne“ zahvaljujući kojoj je postao i malo hodočasničko okupljalište. U kontrastu s tim, gradić je i domaćin ljetnih večeri pričanja priča tijekom kojih gostuje lutkarsko kazalište i oživljava stare bajke i mitove.

Grad živi dobro od turizma – ovaj uspavani ljepotan za sada još nije postao žrtva turističkog kaosa i život se odvija u mirnim okolnostima. Upravo to privlači pažnju putnika željnih nerazvikanih, a lijepih mjesta.

Sitnica za kraj: pazite na naziv grada – postoje dva Beilsteina. „Naš“ je u regiji Falačko Porajnje na rijeci Moselle, a drugi u regiji Baden-Württemberg. Ako promašite, ostaje utjeha da su barem oba lijepa.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju