Nema šume i parka koji nisu lijepi, složit će se svaki ljubitelj prirode i putnik. No, ima i onih koje zrače nešto drugačijom vibrom, a koja kod mnogih može izazvati trnce. Ako preferirate mračnije i sablasnije puteve od proljetnog veselja, ovo su šume i parkovi koje će vas oduševiti i zaintrigirati na idućem putovanju.

Crna šuma, Njemačka

Naziv crna podjednako se odnosi na tamu koja njom vlada jer zbog gustih krošnji ne dopire mnogo sunca, ali i na mračne mitove koji ju okružuju. Poput primjerice onog o bezglavom jahaču konja ili čovjeku koji krade žene za svoje podvodno carstvo. Možda ne čudi što su i sama braća Grimm u Crnu šumu smjestili radnju svojih brojnih bajki…

Hoia-Baciu, Rumunjska

Dok se svijet 60-ih zabavljao, u Rumunjskoj su se odvijale neobične stvari: 1968. godine iznad šume Hoia-Baciu uočena je neobična aktivnost na nebu. Vojska je odmah posumnjala da je riječ o neidentificiranom letećem objektu a nije trebalo dugo da šuma dobije nadimak „Bermudski trokut Transilvanije“.

Oni koji su kasnije prolazili šumom prijavljivali bi da su osjećali mučninu i anksioznost. Doduše, ova mračna maglovita šuma izvijenih stabala kod nekih izaziva takve osjećaje i preko fotografije, pa – tko smo mi da sudimo?

Epping Forest, Engleska

Gusta šuma i drveće čije mnogobrojen grane rastu u vis, prema nebu, djeluju sablasno i mrtvački naročito u maglovitoj engleskoj jeseni. Bila je to lokacija na kojoj su se skrivali bjegunci i koja je od 1960-ih bila često spominjana u crnoj kronici. Neki posjetitelji su se žalili na čudan osjećaj povlačenja u autu kada su prilazili cestom. Hm…

Griffith Park, Los Angeles

Kalifornijska šuma nije sablasna sama po sebi – a i kako će biti u ovim sunčanim predjelima? No, priče koje ju okružuju su upravo razlog što je mnogi radije izbjegavaju.

Sve je počelo s američkim bogatašen Antoniom Felizom koji je ovdje živio sredinom 19. stoljeća. Nakon što se razbolio i umro, ostavio je cijeli ranč lokalnom političaru, a svoju nećakinju ostavio praznih ruku. Da li je to zbog kletve koju je ljuta nećakinja bacila na park, ili zbog slučajnog niza nesretnih okolnosti, ne zna se, no ovaj park došao je na loš glas.

Požari, misteriozne smrti i nestanci, te okultna okupljanja obilježila su njegov kasniji životopis. Pa ipak, kako mu odoljeti? Pogledi koje pruža naprosto ostavljaju bez daha, a dvosmislenost ove rečenice je sasvim slučajna…

Otok lutaka, Meksiko

Lijepa šuma bila je nažalost mjesto velike nesreće kada je u obližnjem kanalu pronađeno tijelo djevojčice. Da bi otjerao zle duhove, tadašnji vlasnik postavio je desetke dječjih lutki po drveću, a njihov broj se s godinama toliko povećao da je cijelo područje dobilo naziv Otok lutaka. Premda je imao dobru namjeru, uspio je učiniti ovo mjesto još jezivijim.

Groblje Highgate, London

Pomalo mračan, a prilično slavan dio Londona vječni je čuvar i njegovih slavnih stanovnika. U mističnoj atmosferi i bujnim krošnjama koje u svako doba poprimaju čitave setove raskošnih boja, počivaju Karl Marx, George Michael i drugi brojni velikani. To je diglo cijenu „vječnog stanovanja“ u ovom zagrobnom kvartu, pa za najbolju parcelu valja izdvojiti čak 18 000 funti!

Sredinom prošlog stoljeća javnost i medije je zahvatila panika zbog navodnih paranormalnih aktivnosti na groblju i izbio je čitav sukob policije i samoprozvanih lovaca na vampire i stručnjaka za egzorcizam. Toliko o vječnom miru!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju