Kao da uopće treba razlog za posjet Londonu, predstavljamo jedan njegov drugačiji kutak. Nije na odmet pripremiti se za put i možda otkriti nepoznato o poznatom, stoga idemo na Highgate groblje – malo mračniju ali i dalje vrlo popularnu stranu Londona. Upravo groblja i njegovi ''stanovnici'' često pričaju najbizarniju i najzanimljiviju povijest grada, a ovo je 10 stvari koje možda niste znali:

1. Nimalo glamurozni počeci…

Početkom 19. stoljeća Londonom su vladali smrad i kaos: visoka stopa smrtnosti i manjak prostora rezultirali su divljim ukopima mrtvih između dućana i kuća, u jeftinim materijalima i plitkim iskopinama. Lokalne vlasti hitno su donijele odluku o otvaranju sedam novih privatnih groblja (tzv. Veličanstvena sedmorica) u predgrađima. Jedan od njih 1839. godine bio je Highgate. S vremenom je uređen i proširen, prilikom čega je izgrađen popularniji dio pod imenom Istočno groblje.

2. Najpoznatiji stanovnik groblja je Karl Marx

Ironično, da biste posjetili Istočno groblje na kojem je pokopan slavni filozof, ekonomist i inicijator marksističke borbe protiv kapitala – morat ćete progutati ideale i platiti 4 funte. No, što je 40-ak kuna za jedan od najprepoznatljivijih grobova na svijetu?

I stoljeće nakon svoje smrti, Marx provocira. Tijekom 1960-ih i 1970-ih godina došlo je do pokušaja vandaliziranja groba, pa čak i bombaškog napada, no preživio je sve (rekli bismo – i gore) te s namrštenim izrazom lica i dalje poručuje: Proleteri svih zemalja, ujedinite se!

3. Ni u smrti nema mira: oproštaj od 18 000 funti

Kaže se da sve materijalno ionako neće vrijediti u grobu, no i grob treba platiti. Tko želi biti dio podzemnog jet-seta, za ukop i parcelu morat će izdvojiti i do 18 000 funti koliko košta ''najbolje'' mjesto. Onima tanjeg novčanika valja poći na druga mjesta, poput recimo Sjeverne Irske gdje su najjeftinija mjesta između 100 i 200 funti.

4. Nema ni rezervacija unaprijed, samo ''last minute''

Ako ste bacili oko na koju parcelu, možda bi bilo bolje da odustanete i da se fokusirate na život koji imate: mjesto nije moguće rezervirati unaprijed, osim za one starije od 80 godina ili s uznapredovalim stadijem bolesti.

5. Nadgrobna ploča umjetnika kojem je i vlastita smrt bila zabavna

Ako netko još nije primjetio, nadgrobna ploča umjetnika Patricka Caulfielda tu je da pojasni da je osoba koja ovdje počiva zapravo mrtva. Njegova ploča prilično je jednostavnog dizajna, no u njoj su izrezbarena vesela slova DEAD. To što smo na groblju, očito nije razlog da budemo smrtno ozbiljni ili da sa smrću prestane inspiracija.

6. George Michael i dva spomen-mjesta

Kada je 2016. godine preminuo poznati pjevač George Michael, pokopan je na Highgate groblju blizu svoje majke. No, kako je i živio u Highgate naselju, slavu je preuzeo prostor ispred njegove privatne kuće gdje su obožavatelji podigli memorijalni vrt ispunjen cvijećem, fotografijama i svijećama o kojima brinu i danas.

7. Okultna povijest i lovci na vampire s Highgatea

Tijekom 1960-ih engleskim medijima se širila panika uslijed raznih svjedočanstava o paranormalnim aktivnostima na groblju. Posjetioci su govorili kako su viđali visokog muškarca sa šeširom, ženu u bijelom, lice koje ih promatra kroz rešetke ograda, figure u lokvama, a čuli su i glasove.

Lovci na vampire i samoprozvani stručnjaci za egzorcizam su u ožujku 1970. godine pohrlili na groblje i preplavili policijske snage koje ih nisu mogle obuzdati. Predvodili su ih David Farrant i Sean Machester, dvojica ljutih konkurenata u području crne magije. Nakon incidenata koji su uslijedili a bili su vezani uz oskvrnuće grobova i posmrtnih ostataka, policija je postrožila režim. Dvojac je nastavio svoja prepucavanja uglavnom na verbalnoj razini, sve dok 2019. godine s Farrantom nisu umrle i svađe.

8. Osveta se najbolje servira (mrtva) hladna

Ne možemo prošetati grobljem bez barem jedne neobične priče, ovaj put stvarne. Jedan od grobova bio je konačno počivalište Elizabeth Siddall, lijepe i mlade žene Dantea Gabriela Rossettija, poznatog slikara 19. stoljeća. Kada je umrla imala je tek 32 godine, shrvani Dante je u lijes kraj njenog obraza položio cijelu knjigu rukom ispisanih pjesama. No, sedam godina kasnije kada ga je tuga očito prošla, naredio je iskopavanje njenih ostataka kako bi si uzeo natrag svoje pjesme.

Zamolio je za apsolutnu diskreciju i tajnost prijatelja koji mu je pomogao u iskopavanju jer je imao političke veze bez kojih ono ne bi bilo moguće. Prizor koji su zatekli po otvorenju lijesa i stanje knjige bile su dovoljne da požali svoj čin, no karma mu je vratila i tako što se priča proširila okolo.

9. Groblje kao pista Orijentalne mode 19. stoljeća

U viktorijansko doba Egipat je bio top destinacija i inspiracija za tadašnju elitu, čemu svjedoči i dio Highgate groblja. Na Zapadnom groblju izgrađeni su tzv. Libanonski krug i Egipatska avenija, niz grobnica ukopanih u prolazima unutar brda. Da, izvana izgledaju atraktivno i orijentalno te čak podsjećaju na ulaze u piramide, no – usudite li se ući u njih?

10. Highgate je turističko mjesto gdje je gužva – pod zemljom

Sa svojih 170 000 pokopanih i 53 000 grobova, Highgate je prilično frekventan. To je bilo i za očekivati od najpopularnijeg groblja, no srećom, dovoljno je velik da se prilikom posjete ne morate brinuti o hordi ostalih posjetioca. U svoju tamniji londonski obilazak bacite se dostojanstveno i – hrabro!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju