Kad krećete na put prema Istri, zašto ne biste jednom skrenuli prije tunela Učke i vozili istočnom cestom koja vodi od Rijeke prema Puli? Vjerujte, nećete požaliti, jer već prvi susret s općinom Kršan u koju dolazite kad prođete Brseč i Zagoru, razoružat će vas potpuno. Iz mjesta Baći pruža se nevjerojatan pogled na more i otoke, a možete posjetiti i crkvicu sv. Katarine. No ako ste u potrazi za jedinstvenim pogledom na otok Cres, grad Rijeku, Vela vrata (morski prolaz između Cresa i istarskog kopna) te kopno najvećeg hrvatskog poluotoka - Istre, obavezno se zaustavite na vidikovcu hotela Flanona koji se uzdiže na litici visokoj 245 metara nad Kvarnerom.

PR PR (Foto: PR)

Nekoliko kilometara dalje cesta vas vodi do Plomina, gradića koji je podignut na uzvisini iznad istoimenog zaljeva, na mjestu gdje se nalazila pretpovijesna gradina i kasnije rimska Flanona. Plomin krasi djelomično sačuvan gradski bedem iz 13. st. i dobrim dijelom fortifikacijski sustav koji je nastajao od 14. do 17. st. S platoa ispred grada ulazi se u kasnogotičku župnu crkvu Blažene Djevice Marije, podignutu 1474. godine. Bogatstvo crkve očituje se u umjetničkim drvorezima, liturgijskom posuđu i drugim predmetima u srebru i pozlati kao i freskom s likom Gospe Hraniteljice iz kasnogotičkog razdoblja, rad majstora Alberta iz Konstanza na Bodenskom jezeru. Na rubu mjesta s pogledom na Plominski zaljev smještena je crkvica sv. Jurja iz 11. st. Na njezinom vanjskom južnom zidu nalazi se replika s glagoljskim natpisom iz 11. st., jednim od bisera hrvatske kulture na ovom prostoru.

PR PR (Foto: PR)

Vozeći dalje stići ćete u Voziliće te na kružnom toku krenite ulijevo prema staroj Plominskoj luci ( Porat) koja je oduvijek povezivala ovdašnje ljude sa svijetom.

Ako pak na istom kružnom toku produžite samo nekoliko kilometara prema Pazinu, proći ćete mjestom Kršan - sjedištem istoimene općine.

Kršanski se kaštel (Stori grod Kršon- domaći naziv) prvi puta spominje 1274. g., a današnje ime mjesto Kršan dobiva u 15. st. kada dolazi u posjed plemićke obitelji Kerstlein de Pisino. U Kršanu je sredinom 19. st. pronađen jedan od dva prijepisa Istarskog razvoda srednjovjekovnoga pravnog dokumenta o uređenju granica među posjedima u Istri. Župna crkva Sv. Antuna opata sagrađena je u 17. st. uz same zidine kaštela.

PR PR (Foto: PR)

Kršan je važno kulturno središte koje istinski njeguje pjevanje na tanko i debelo, ples i sviranje na mihu, roženicama i sopilama: ovaj jedinstveni glazbeni izričaj uvršten je na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine za dvoglasje tijesnih intervala. Ljepotu starogradske jezgre Kršana prepoznao je i Ryan Reynolds jer je upravo tamo snimio reklamu za Aviation gin.

Na popisu UNESCO-a, kao jedan od 24 najugroženija europska jezika nalazi se i arhaični vlaški jezik - vlaska limba, koji se govori u Šušnjevici, Novoj Vasi, Jasenoviku, Letaju i u Brdu. U Šušnjevici obavezno posjetite Ekomuzej „Vlaški puti“ i saznajte sve o kontrabandi nekadašnjem najkontroverznijem zanimanju - krijumčarenju koje se odvijalo tridesetih godina prošlog stoljeća na području Parka prirode Učka.

PR PR (Foto: PR)

Brojne pješačke staze protežu se od Brseća na sjeveru preko Plomina i Labina do crne punte na jugu u dužini od oko 35 kilometara.

Sva navedena mjesta moguće je isto tako posjetiti vozeći se obilježenim biciklističkim stazama.

Svoj posjet možete završiti ručkom ili večerom u jednom od restorana koji nude domaće specijalitete kao što su jela od ribe i mesa, divljih šparoga, sve začinjeno autohtonim samoniklim biljem te tartufe, a u ponudi su i fuži i njoki, a posebno mjesto pripada krafima - deliciji ovoga kraja. Ovdje ćete kušati i kvarnerski škamp za koji, uostalom svi kažu, da je najbolji na svijetu.

Za vaš ugodan boravak pobrinut će se jedno od 180 domaćinstava koja pružaju uslugu smještaja u apartmanima i ruralnim kućama za odmor od kojih je većina s bazenima, a smjestiti se možete i u hotelu Flanona.

Dođite i uvjerite se zašto je upravo sada idealno vrijeme za Općinu Kršan!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju