Pokrajina Rize, na obali Crnog mora u blizini turske sjeveroistočne granice s Gruzijom, još je uvijek jedno od mjesta koje brojni strani turisti ne znaju iz prve pokazati na karti. Što je zapravo šteta jer se ondje isprepliću neke od najljepših planinskih staza u zemlji, kao i samotne ceste koje pružaju pogled na fascinantne krajolike.

Çamlihemşin - 3 Çamlihemşin - 3 (Foto: Shutterstock)

Dalje od Rizea – grada na obali Crnog mora po kojem je pokrajina dobila ime – doline i visoravni okružene visokim planinama, ostale su uglavnom ruralne. S nježnijim temperaturama, planinska sela Rizea mjesto su za bijeg od pasjih vrućina. Sam Rize je poznat po proizvodnji čajeva, ali i povijesnim lokalitetima.

Çamlihemşin - 4 Çamlihemşin - 4 (Foto: Shutterstock)

Çamlihemşin je najatraktivniji dio pokrajine Rize; mjesto gdje mir prirode narušavaju tek jednostavni pansioni i kafići koje vode mladi ljudi što su napustili grad kako bi živjeli jednostavnijim životom i umjetnici što ondje crpe inspiraciju. Od obale Crnog mora, cesta do Çamlıhemşina presijeca planinsku dolinu i rijeku Firtinu koja se spušta sve do planine Kačkar, vijugajući pašnjacima, dolinama i alpskim selima. Šumarstvo, pčelarstvo i stočarstvo i dalje su glavni izvori prihoda u tom kraju koji djeluje da je vrijeme ondje stalo.

Çamlihemşin - 2 Çamlihemşin - 2 (Foto: Shutterstock)

Odvede li vas put u taj dio Turske prespavati možete u tradicionalnim kućama s drvenim fasadama, gdje ćete otkriti i nešto više o lokalnoj kulturi, a najčešće se i fino najesti. Domaćini će kao tipičan doručak poslužiti mihlamu, palentu s rastopljenim sirom, a taj je kraj poznat i po sarmicama u vinovoj lozi i pilavu od inćuna.

Çamlihemşin - 1 Çamlihemşin - 1 (Foto: Shutterstock)

Krenete li u istraživanje alpskih sela automobilom dobro je znati da će vam trebati vozilo koje može savladati teren, ali upravo je taj dio mnogim posjetiteljima i najljepši, a mirisi svježe pečenog kruha i poljskog cvijeća, zvuk kravljih zvona i srdačnost domaćina neke su od uspomena za pamćenje.

Tirkizna laguna: Mjesto na kojem najljepša plaža u Turskoj sreće uzbudljive planinarske rute Kayaköy +0 Ölüdeniz

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju