Galerija
Ribarski muzej osnovan je 1972. godine na inicijativu dr. Nike Dubokovića-Nadalinija i Vrbovljanina Antuna Ruževića. U početku je djelovao u prizemlju kuće obitelji Dežulović, zahvaljujući entuzijazmu lokalne zajednice i brojnim donacijama obitelji s Hvara i šire. Tijekom više od 50 godina, muzej je prikupljao i čuvao predmete koji svjedoče o životu ljudi uz more – od ribarskog alata i opreme za konzervaciju ribe do svakodnevnih predmeta i kuhinjskog inventara.
Nova zgrada muzeja arhitektonski je suvremen prostor čija forma podsjeća na brod i tako simbolički povezujuje prošlost i sadašnjost. Zbirka obuhvaća razdoblje od druge polovice 19. do prve polovice 20. stoljeća i uključuje autentične alate poput ostiju, svićala, parangala, bačvi za soljenje, ali i preparirane morske organizme, dokumentaciju iz nekadašnje tvornice sardina te brojne druge predmete.
Poseban dio zbirke posvećen je srdeli – "hraniteljici Dalmacije" – i lovu te sitne plave ribe, koji je oblikovao kulturni i gospodarski identitet Vrboske i mnogih dalmatinskih priobalnih zajednica.
Na svečanosti otvorenja, načelnica Marija Marjan istaknula je da ovaj muzej nije samo zbirka predmeta, već živi spomenik znanju, trudu i identitetu lokalne zajednice. Zahvalila je svima koji su godinama sudjelovali u njegovu očuvanju – od nekadašnjih voditelja, radnika i donatora, do partnera iz Općine Jelsa, Muzeja općine Jelsa, FLAG-a Škoji i drugih suradnika.
Otvorenje je proteklo u svečanom i emotivnom ozračju, uz bogat kulturni i gastronomski program. Nastupili su KUD Jelsa i klapa Frecija, Udruga Lantina je izvela atraktivni "Ples jedara", restoran Trica Gardelin poslužio je tradicionalna jela, a vinarije Matković, Carić i Pinjata pobrinule su se za vrhunska vina.
Ribarski muzej u Vrboskoj danas nije samo čuvar prošlosti – on je prostor učenja, sjećanja, susreta i zajedništva. U kombinaciji s Trgom obitelji Fabrio i novim mostom koji je u planu, stvara se nova kulturna cjelina koja Vrbosku pozicionira kao autentičnu destinaciju s duboko ukorijenjenim identitetom.
Slasni recepti: 7 jednostavnih ljetnih jela za svaki dan ovog tjedna