Vjerojatno ste nekad razmišljali kako bi to bilo provesti bijeli Božić u Laponiji. Kod dobrog starog Djeda Mraza u gostima... Srećom, božićna sezona u Laponiji zapravo traje tijekom cijele godine, ali ako želite snijeg i tu božićnu atmosferu, onda je "Božić u Laponiji" najbolje doživjeti u studenom i prosincu.

Jeste li znali da Djed Mraz ima službeno mjesto stanovanja o da ga zapravo možete posjetiti? Možete ga pronaći u Rovaniemiju, finska Laponija, koja je poznata po mnogim atrakcijama, no ipak, Djed Mraz je najveća od svih. Možete ići na sanjkanje sa sobovima ili haskijima dok tražite polarnu svjetlost, a tijekom zimskih mjeseci možete se jako zabaviti u svim živim snježnim aktivnostima.

Istražite Rovaniemi

Rovaniemi je službeni rodni grad Djeda Mraza od 2010. godine, a Djeda Mraza u Laponiji možete posjetiti svaki dan u godini. Njegov izvorni dom nalazi se u takozvanoj Korvatunturi (“planini uši”) u Finskoj. No samo nekoliko sretnika zna točnu lokaciju, zbog čega se Djed Mraz odlučio preseliti u Rovaniemi, glavni grad Laponije.

Međutim, grad je bio gotovo potpuno uništen tijekom Drugog svjetskog rata, a pet godina nakon njegovog završetka Eleanor Roosevelt (supruga Franklina D. Roosevelta, tadašnjeg američkog predsjednika) došla je u posjet da vidi kako teče proces obnove. Također, htjela je istražiti arktički krug, a upravo je tim povodom i izgrađena drvena koliba osam kilometara sjeverno od grada. To je bio pravi početak za Djeda Mraza u Rovaniemiju. Originalna koliba još uvijek se može vidjeti pored pošte u domu Djeda Mraza u Finskoj.

Od svog preseljenja pa do danas, Djeda Mraza u Laponiji posjetilo je više od milijun posjetitelja iz cijelog svijeta. Većina ih tamo stigne mjesec dana prije Božića, kada popularni bradonja službeno započinje božićnu sezonu.

Pošaljite pismo iz Laponije

Od 1985. Djed Mraz primio je preko petnaest milijuna pisama iz gotovo 200 zemalja. Iz poštie u selu Djeda Mraza možete poslati pismo bilo gdje u svijetu, tako vaše pismo dobiva poseban pečat Arktičkog kruga koji se ne može pronaći nigdje drugdje. Ako poželite, za 8,5 eura ćete dobiti pismo koje je napisao sam Djed Mraz, što je odličan način da iznenadite svoje prijatelje. Prvu ikad razglednicu iz Rovaniemija s markom Arktičkog kruga poslala je upravo Eleanor Roosevelt, a poslala ju je svom prijatelju i tadašnjem predsjedniku SAD-a Harryju S. Trumanu.

Kada se šetate selom Djeda Mraza u Laponiji, mali vilenjaci će vam nesumnjivo zapasti za oko. Rade za Djeda Božićnjaka i osiguravaju da sve ide u skladu s protokolom. Možete čak i upisati kratki tečaj u Elf školi kako biste stekli magičnu diplomu. Što je uvijek dodatni bonus u vašem životopisu, zar ne?

Aktivnosti u Laponiji ne nedostaje

Nažalost, u Laponiji nećete pronaći leteće sobove, ali (zimi i u proljeće) možete se provozati redovnim saonicama za sobove i posjetiti farmu sobova. Postoje tri različite rute od 5 do 35 minuta, a koštaju od 18 do 65 eura po osobi. Nije jeftino za kratku vožnju, no svakako je ovo iskustvo koje će se pamtiti. Za samo pet dodatnih eura dobit ćete i službenu vozačku dozvolu za sobove, no teško da će vam biti od koristi izvan Laponije. Posjetite magičnu kolibu Djeda Mraza, pojedite neka od najukusnijih lokalnih jela iz Laponije te se opskrbite energijom uz kuhano vino ili toplu čokoladu koju možete kupiti na svakom koraku.


Poželite li i sami posjetiti Laponiju, to možete letom iz Zagreba do Rovaniemija, a karte možete kupiti već od 1.596 kuna – za povratan let ovog prosinca. Tražite li više informacija o samom selu Djeda Mraza, posjetite www.santaclausvillage.info.

Kuc-kuc, stiže Božić: Nekoliko čarobnih destinacija na kojima bismo ove godine mogli doživjeti snježne blagdane Finska Finska +0 Erfurt, Njemačka
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju