"Nakon prelijepog putovanja i boravka na Islandu srce i um puni su dojmova i uspomena", započinju svoju priču o avanturi na sjeveru Europe Dario i Sonja, koji su na obiteljsku PUTolovinu krenuli sa svojim mališanom Mateom. U zemlju ledenjaka, vulkana, gejzira i nestvarno lijepe prirode krenuli su zahvaljujući najkreativnijem odgovoru na nagradnom natječaju povodom 10. rođendana Punkufera, a vratili su se s punim kuferima dojmova. Kako kažu, lijepo vrijeme, prijateljska grupa suputnika i predivna priroda ostat će im u pamćenju.

Bez obzira na to što je tada imao tek 15 mjeseci, mali istraživač Mateo uživao je na putovanju i pokupio svu pažnju, simpatije i pohvale grupe i vodiča.

"Ako nam je putovanje na Island bilo prvo međunarodno putovanje, zaista možemo svugdje!" kaže vesela obitelj koja obožava putovanja. Priupitali smo ih putuju li često i koja su to mjesta na listi želja – i postoje li neka na koja bi se voljeli vratiti.

"Putovati je zaista nešto što nas ispunjava i veseli, nešto čemu se veselimo tijekom onih napornih radnih dana u kojima se izgubimo tijekom godine. Nastojimo putovati po Hrvatskoj kad god stignemo i kad smo u mogućnosti, a jedno međunarodno putovanje godišnje cilj ke kojeg se od početka veze držimo. Novac potrošen na putovanje gledamo kao na novac uložen u sebe. Uživamo stvarajući divne uspomene dok otkrivamo nova mjesta.

Island - 11 Island - 11 (Foto: Privatni album)

Prag, Beč, Bratislava i Budimpešta gradovi su koje smo posjetili, ali u koje bismo se svakako vratili. Osim što su blizu Zagrebu, idealna su baza za otkrivanje ljepota drugih zemalja. Visoko na listi prioriteta budućih putovanja su nam Finska, Škotska, Belgija i sjever Francuske. Kako oboje uživamo u boravku u prirodi, i kod kuće i na svojim putovanjima prvenstvo dajemo upravo zelenilu, prostranstvima, bojama i miru.

Netaknuta priroda Islanda upravo nas je zato privukla i vjerojatno je baš iz tog razloga ostavila na nas nezaboravan dojam, ali i glad i želju da je vidimo još!" kažu Sonja i Dario.

Island je oduvijek bio visoko na njihovu popisu željenih destinacija za putovanje, ali im se činio nedostižnim…

"Teško je definirati točno zbog čega, jesu li u pitanju visoke cijene navedenog putovanja, nepredvidivo vrijeme, trajanje samog putovanja, transport po otoku… A sad, nakon posjeta Islandu, možemo sa sigurnošću reći kako sav onaj raniji strah pada u vodu i upravo ta destinacija za putovanje postaje naša prva preporuka za ljude, znane i neznane."

Odlučite li poslušati Sonjin i Dariov savjet i krenuti na Island, jedna od stvari kojima se treba pozabaviti jest i pakiranje. Kako se pripremiti za Island, pitali smo.

"Slojevi. Nešto što smo unaprijed čuli i nešto što se pokazalo kao pun pogodak! Kako je vrijeme na Islandu nepredvidivo, a sama vremenska prognoza nepovjerljiva – obući se slojevito je spas. Ne treba ni pretjerati s količinom odjeće jer tu nema takve topline i sparine da se čovjek oznoji. Komotno možete preživjeti sa svega nekoliko komada svakog sloja. Preporuka je nositi materijale koji dišu, ali i vodootporne i vjetrootporne materijale kao onaj zadnji, vanjski sloj. U jednom se danu vrijeme promijeni nebrojeno puta, barem je tako bilo nama u listopadu. Islanđani i sami čak kažu: Ako vam se ne sviđa vrijeme, pričekajte 15 minuta. Možda nekome to zvuči neprivlačno, ali vjerujte da zaista daje čar boravku. Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća", otkrivaju Sonja i Dario, koje smo pitali i što im se najviše, a što najmanje svidjelo na Islandu te postoje li nešto što nisu očekivali.

Island - 10 Island - 10 (Foto: Privatni album)

"Ako bismo morali svesti čitavo putovanje na tri plusa i tri minusa, to bi otprilike izgledalo nekako ovako: pozitivne strane su priroda, hrana i još jednom podcrtano – PRIRODA! Island je izazov, ali je ujedno i odmor za um, dušu i tijelo.

Negativne strane ovog čitavog iskustva jesu cijene na Islandu (no sve ima svoju publiku), kratkoća putovanja (da biste vidjeli sve što taj divni otok nudi, zaista morate uložiti vremena, a samim time i novca).

Sigurni smo da svatko prije odlaska na put obavi svoju domaću zadaću i na internetu istraži lokaciju na koju odlazi. O Islandu postoji zaista dosta dobrih tekstova, videa i uputa online, no ono što vas tamo čeka zaista je iznad svakog očekivanja. Dolazak na Island i boravak na samom otoku je poput boravka na drugom planetu. Taj je otok zaista toliko lijep i raznolik da će zasigurno oduševiti svakog posjetitelja jer nudi za svakoga ponešto. Ili bolje rečeno, za svakoga – sve. Vatra i led u jednom.

Oslo - 7 Putovanja Vodič za produženi vikend u Oslu: Što vidjeti, gdje jesti – i kako izbjeći "norveške cijene"

Najviše nas je oduševila netaknuta priroda i odnos samih Islanđana prema njoj. Posjet velikom dijelu, ako ne i svim prirodnim ljepotama, besplatan je. Islanđani smatraju da priroda pripada prirodi, ali i pripada svima koji je vole i cijene. Riječ je o državi koja ima mnogo prirodnih resursa i koja zaista može funkcionirati samodostatno. Dovoljno je samo proučiti kapacitete proizvodnje električne energije da bi se shvatilo o kakvoj se sili ovdje radi.

Iznenadio nas je broj turista. I to turista iz svih krajeva svijeta. Islanđani baš nemaju naviku odlaska u restorane i kafiće jer, kako kažu, i njima samima cijene su pretjerane i skupe. Ali upravo im na tom aspektu valja skinuti kapu jer nije usluga samo skupa - ona je u velikoj većini slučajeva i opravdana kvalitetom. Kuhari i konobari, djelatnici uslužnih djelatnosti ljudi su iz raznih dijelova Europe i svijeta. Ali hrana i piće koje se nudi na Islandu očuvali su stari duh otoka."

Kako kažu Sonja i Dario, kad je riječ o prirodnim ljepotama, hodanje po prostranstvima vulkanskih kamenčića, promatranje erupcija gejzira, veličanstveni vodopadi, snježni planinski vrhovi, grube hridi i grebeni i surovi ocean neki su od gotovo nestvarnih prizora koji su ih dočekali.

"S obzirom na kratkotrajnost putovanja, ali i na to da smo putovali s djetetom od 15 mjeseci – ovoga puta nismo istražili toliko toga što Island nudi, između ostalog i odlazak do vulkanskih vrhova. Svakako bi tu trebalo spomenuti i veličanstvene kitove, ali i nevjerojatnu auroru borealis, koja počasti svojim plesom za vedrih noći", komentiraju.

Bolivija Putovanja Kristinin život u jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta: "Žive u kućama od dasaka, nemaju lijekova, ali i dalje su topli i obožavaju zabavu"

Priupitali smo i kakva je islandska kuhinja – koja jela vrijedi probati, a koja preskočiti.

"Iznenađujuće, ali na Islandu zaista nismo imali loše gastronomsko iskustvo. Svakako bismo preporučili juhu s janjetinom u restoranu Geysir, pokraj istoimenog, kultnog gejzira. Vrlo vjerojatno riječ je o obroku koji nas je najviše oduševio na Islandu i koji nam je dao pravi dašak Islanda! Naravno, takvih juha uz varijacije ima na svakom koraku na Islandu, ali ta je bila posebna. Obilno, zasitno i pravi mali zagrljaj iznutra za vrijeme velikog vjetra i hladnoće koja nas je zadesila pri posjetu Geysiru.

Uz malo guglanja lako je doći do preporuka za delicije u samom Reykjaviku, ali svakako savjetujemo isprobati razna peciva te neobične sladolede, poput onih od raženog kruha, sladića, cimeta...
Riblji specijaliteti koje Island nudi zaista su na vrhunskoj razini. Tu se da primijetiti kako cijene nisu nešto posebno više u odnosu na iste na našoj obali, a zaista su za svaku preporuku. Losos, bakalar i ostatak morskog svijeta trebali bi biti na meniju svakom posjetitelju. No pripazite, tu ima mala zamka koju vam spremaju lukavi Islanđani! Možda ipak pokušajte izbjeći fermentiranog morskog psa (hakarl) ako ste slabijeg želuca. Inače, riječ je o jelu koje je prehranilo generacije Islanđana i koje se ipak smatra nacionalnim jelom Islanda. Probati to jelo uz sav popratni miris i okus predstavlja pravi mali izazov za gurmane. Ako se ipak smatrate dovoljno hrabrima, priuštite si to iskustvo. 

Mjesto koje je must visit u Reykjaviku jest Baejarins beztu pylsur (najbolji hot-dog u gradu). Naoko nešto jednostavno, ali zaista je riječ o delikatesi koju je potrebno probati! Hot-dog od janjetine, zvuči zanimljivo, zar ne?" kažu Sonja i Dario, a dok pričamo o hrani i ponudi, ne možemo se ne dotaknuti cijena.

"Cijene na Islandu vjerojatno su najveća mana čitavog putovanja. Letovi, smještaj, prijevoz, hrana, suveniri, piće, izleti… sve je izuzetno skupo, ali sam put on a budget nije neizvediv. Priuštite sebi nekoliko specijaliteta tipa juhe s janjetinom, hot-doga, ribljih specijaliteta i slično, ali za ostatak preraspodjele budžeta preporučujemo ulaganje u izlete i posjete lokalitetima.

Teško je reći tko će se od nas još jednom naći na Islandu, pa zašto ne uživati u potpunosti i vidjeti čim više toga. Kao što je ranije rečeno, od vatre do leda, od zelenila do bjeline – Island sve te blagodati nudi svojim posjetiteljima nadohvat ruke.

Spletom okolnosti ispalo je da će Sonja i Dario na svoje prvo međunarodno putovanje krenuti sa sinom koji je tada imao tek 15 mjeseci. Iako su se naslušali obeshrabrujućih savjeta, kritika i upozorenja o tome što takav put predstavlja, mali Mateo ne samo da je podnio putovanje nego je i uživao, pa i stekao puno prijatelja među suputnicima u avionu, hotelu i autobusu.

Island - 1 Island - 1 (Foto: Privatni album)

"Na tome smo jako zahvalni svakome tko mu je dao barem malo pažnje i osmijeh, jer on u tome vidljivo uživa. Iskreno, jedini problem predstavljao mu je iznimno jak vjetar pri posjeti Geysiru, ali osim toga je uživao u hrani, izletima i, zanimljivo, naša je beba spavala kao beba! Čist zrak, umor tijekom dana i eto recepta za kvalitetan san!

Istina, neće se naš mališan sjećati toga izleta, ali mi hoćemo. Pamtit ćemo puno lijepih trenutaka i sa sobom nositi uspomene koje traju vječno. Bilo bi zanimljivo vratiti se s njim na Island jednom kad naraste, čisto da okusi sve to lijepo kroz što smo prošli na tom putu. Uz to, mi bismo svakako voljeli vidjeti ostatak ljepota koje Island nudi! Riječ je o mjestu za koje ni tjedan ni dva ne bi bili dovoljni…
U ovom trenutku prioritet su nam ipak neke nove destinacije i neka nova putovanja, ali tko zna, možda se još jedno nađemo uz onaj veliki gejzir (Geysir) na juhi s janjetinom…" otkrivaju Sonja i Dario, koje smo priupitali i što bi savjetovali onima koji planiraju putovanje na Island.

"Uživajte! Iako je Island izuzetno fotogenično mjesto, dišite i upijajte sve ono što vas okružuje bez pretjeranog posezanja za uređajima. Budite prisutni u trenutku, jer je to nešto što smo i sami napravili – iako je na kraju ispalo da imamo pokoju fotografiju za uspomenu.
Napravite dobar plan putovanja te posjetite što je moguće više lokaliteta. Nećete požaliti! Osim toga, neizbježni su ranije spomenuti slojevi pri oblačenju. Na tome ćete itekako biti zahvalni kad nakon snježne mećave i jakog vjetra izađe lijepo sunce kroz vedrinu, i obrnuto."

Beba-vulkan: Novo čudo prirode u Europi okuplja gomile znatiželjnika koji ga žele vidjeti uživo Litli-Hrútur - 1 Litli-Hrútur - 5 Litli-Hrútur - 4 +1 Litli-Hrútur - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju