Great arch of Getu ili Veliki Getu luk neobična je kamena formacija tj. stijena u južnoj kineskoj provinciji Guizhou – inače poznatoj po prekrasnim planinama, brdima i natkrivenim mostovima zvanim „mostovi vjetrova i kiše“.

Jedna od popularnih atrakcija, naročito za planinare i penjače, je Nacionalni park dolina Getu. Točnije, Veliki Getu luk koji zovu još i špiljom Chuangshang.

Ovaj luk izgleda kao ogroman prirodni tunel kroz planinu: širok je 93 metra, tj. 70 metara u najužem dijelu. Dio puta do prolaza prate stepenice tako da se možete popeti sigurno, ali ne garantiramo vam da vam se neće zavrtjeti u glavi od pogleda prema dolje jer je ova stijena vertikalna i zastrašujuća koliko i lijepa.

Poseban pogled možete imati i sa sigurne udaljenosti, naročito ujutro kada između bujnog zelenila ugledate visoku stijenu i njenu rupu kroz koju prolaze zrake sunca. Mnogi ovaj prizor opisuju kao nestvarno lijep, gotovo kao iz mitoloških priča.

U neposrednoj blizini luka teče rijeka Getu koju možete izbliza upoznati vožnjom brodom, a ujedno je to i jedan od načina da se približite ovom stjenovitom remek djelu prirode.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju