Kuće u raznim bojama, tipične za Mediteran, oduševile su mnoge pisce i redatelje.

Maleni, ali i čudesni otok Procida, nedavno je dobio veliko priznanje. Proglašen je talijanskom prijestolnicom kulture za 2022. godinu, te je time postao prvi otok kome je to pošlo za rukom, nakon što je 2014. uspostavljeno ovo priznanje.

Laskavo priznanje objavio je ministar kulture Dario Franceschini. Pobjedu je Procida odnijela pobijedivši u finalu devet drugih finalista, a titulu preuzima od Parme, talijanske kulturne prijestolnice 2020. i 2021. godine. Priznanje će 2023. predati Bergamu ili Bresciji, gradovima koji su nažalost, značajno stradali u pandemiji koronavirusa.

Prilikom dodjele nagrade, vizija Procide čije je geslo „kultura na izolira“, sposobna je prenijeti „malenu stvarnost otoka kao dobru želju za sve nas i za zemlju u mjesecima koji dolaze“. Ujedno, i gradonačelnik Raimondo Ambrosino smatra kako Procida može biti „metafora mnogih mjesta i mnogih zajednica koje su ponovno otkrile entuzijazam i ponosni su na svoj teritorij“.

Smješten u napuljskom zaljevu, baš kao i poznatiji otoci Capri i Ischia, ovaj otok je dom za otprilike 10 tisuća stanovnika, a njegova povijest seže čak u 15. stoljeće prije Krista.

Kuće u raznim bojama, tipične za Mediteran, oduševile su mnoge pisce i redatelje, od rimskih pjesnika poput Vergilija, pa sve do modernih autora poput Else Morante. Sigurno vam je dobro i poznat film „Talentirani gospodin Ripley“ s Mattom Damonom i Jude Lawom, čiju režiju potpisuje Anthony Minghella, a sniman je upravo na Procidi.

U svakom slučaju, vjerujemo kako ćemo otok posjetiti u nekoj bližoj budućnosti, te uživati u svim njegovim čarima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju