Fascinantan portugalski gradić Tomar smjestio se između Lisabona i Porta, u unutrašnjosti zemlje. Možda nema pogled na more, no osvježenje pruža rijeka Nabao, a pogled ionako krade neobična arhitektura.

Zovu ga templarskim gradom jer je u srednjem vijeku bio sjedište Reda vitezova templara. Tome svjedoči čitav kompleks utvrda i zidina, te dvorac i crkva. Upravo oni svjedok su vrhuncu portugalske renesanse, a ova UNESCO-va svjetska baština dobila je naziv Convent of Christ, tj. Samostan Kristovog reda.

Iako je utvrda „služila“ kratko, od 12. do 15. stoljeća kada su portugalski templari raspušteni (kasnije su se regrupirali u i posvetili pomorskim istraživanjima), njena ljepota zadivljuje i danas. Očaravajuća je mješavina stilova: od renesanse i romanike do gotike i daška Orijenta, uz prekrasne vrtove koji podsjećaju na Andaluziju.

Središnja crkva Rotunda ostavlja dojam kao da ste zašli u Jeruzalem, jer je i sagrađena po uzoru na jeruzalemsku Kupolu na stijeni te Baziliku Svetog groba. Dvorac iz 12. stoljeća koji je štitio samostan (Castelo de Tomar) monumentalno je i dobro očuvano zdanje, no i to je ništa spram akvadukta kojim je dopremana voda.

Veličanstveno zdanje povezivalo je grad s čak četiri izvora vode. Dugačak je čak 6 kilometara, a visok 30 metara. Izgleda kao da je izgrađen u doba Rimljana, no zapravo je podignut „tek“ na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće za vrijeme vladavine Filipa I., koji nije doživio ugledati ovo remek djelo po završetku.

Danas po njemu možete i šetati. Kada zakoračite, još se nalazite na nižem djelu, no kako krećete prema sredini, shvaćate da 30 metara ipak nije malo. Mnogi su sretnici priznali kako su se ipak pridržavali rukama od vrtoglavice koja bi ih obuzela.

Što se nas tiče, vrti nam se u glavi samo gledajući ovu galeriju – kako su uspijevali u doba bez silne tehnologije podizati ovako zadivljujuća zdanja? Predivni Tomar zapisujemo na listu destinacija koje ostavljaju bez daha

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju