Čini nam se kako se stvari polako, ali sigurno – vraćaju na staro. Sve se više govori o putovanjima, pa ih je u redu i planirati, a nekima od vas je sigurno, Portugal odavno zapisan kao destinacija. E pa kad je već tako, posjetivši ovih 7 portugalskih mjesta, sigurno nećete pogriješiti... Iz priče smo isključili Lisabon, ali i Porto, jer vjerujemo da su vam ta dva grada jako dobro poznata.

Azori

Ovo otočje možemo slobodno nazvati i ekološkim rajem, a radi se o devet otoka smještenih u Atlantskom oceanu. Otoci su poznati po bioraznolikosti, ali i brojnim vulkanskim kraterima. Također, zanimljivi će biti i zaljubljenicima u povijest, s obzirom i da su dom brojnih starih zgrada.

Sintra

Manje od sat vremena vožnje od Lisabona, smjestio se ovaj portugalski grad. Smješten na brežuljkastom području, slavan je po svojim vilama, dvorcima, ali i ruševinama. Mnogi u Sintru obično dođu na jednodnevni izlet iz glavnog grada, no ako možete, ovdje se isplati provesti barem dva, tri dana i razgledati sve u miru. Također, ovdje je klima ugodnija nego u Lisabonu, tako da nije ni čudo kako su imućni Portugalci ovdje provodili ljeta u 19. stoljeću i ostavili bogato nasljeđe.

Coimbra

Od sredine 12. do sredine 13. stoljeća, ovaj grad bio je prijestolnica zemlje, a danas s pravom nosi nadimak „grad studenata“. Iako je četvrti grad po veličini u zemlji, u Coimbri živi tek nešto više od 100 tisuća stanovnika. Ovdje se itekako osjeti duh prošlih vremena, s obzirom kako veliki broj zgrada potječe još iz srednjeg vijeka. Također, zgrade sveučilišta prepoznate su kao prilično značajna stvar, pa ih je na svoj popis uvrstio i UNESCO.

Aveiro

Smješten na obalama Atlantika, Aveiro je jedna od najznačajnijih portugalskih luka. Često ga se naziva „Venecijom Portugala“, a nije ni čudo, kad je prošaran kanalima. Grad je uz kanale, poznat i po proizvodnji soli, ali i keramike.

Cascais

Poznat i kao „srce portugalske rivijere“, ovo mjesto je sjajan odabir za obiteljski, ali i aktivni odmor. Naime, nekad ribarski grad, u međuvremenu je postao popularno mjesto za vodene sportove i prirodne šetnje. Također, ako se želite baviti surfanjem, priuštite si putovanje ovdje. Polako ali sigurno postaje surferski raj, no kako je još dovoljno i neotkriven, nećete se morati boriti da biste „zajahali“ valove.

Braga

Treći najveći grad u državi prilično je vezan za povijest i vjeru. Grad je najbolje posjetiti u tjednu pred Uskrs, kad sve vrvi od ljudi, procesija i života. Atmosfera na trenutke postane srednjovjekovna (u pozitivnom smislu), a sve najvažnije odvija se u katedrali koja datira još iz 11. stoljeća.

Dolina Douro

Svi ljubitelji vina trebaju se zaputiti u dolinu Douro, koju je još i 2001. godine UNESCO uvrstio na popis Svjetske baštine. U dolini je mirno manje više tijekom cijele godine, osim na jesen kada počinju berbe. Naravno, ako želite ići samo od vinarije do vinarije i uživati u vinima, možda je najbolje ovdje doći ljeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju