Mađarska možda nema pristup morima, ali ima vlastito carstvo vodnog bogatstva. Nacija bez izlaza na more vrvi izvorima termalne vode, a broji ih više od 1300, od kojih 123 samo u Budimpešti. U nastavku istražite neka od najpoznatijih kupališta na koja se možete zaputiti već idućeg vikenda.

Ovi izvori vode bogati su mineralima, ljekoviti i raskošno umiruju. Neki su sumporastog mirisa, neki su slani, a neki imaju druga posebna svojstva. Jedno je sigurno – svako od njih se posebno preporučuje za liječenje određenih zdravstvenih stanja.

Wellness i spa kultura dio su mađarskog načina života već stotinama godina. Namakanje u toplim mineralnim vodama može djelovati dekadentno, ali na te se toplice ne gleda kao na uživanje. No, zaista nema boljeg osjećaja kad je temperatura zraka toliko niska, da jedino što istinski želite je skinuti se u kupaći kostim i zaplivati u termalnom jezeru ili bazenu.

Napomena: Mađarske terme često svoja vrata zatvaraju ranije nego na što smo navikli (16-17 sati), pa prije posjete svakako provjerite radno vrijeme. Gotovo uvijek se ulaznica može platiti karticom, no poželite li u saunu, velika je vjerojatnost da ćete morati platiti kauciju za ručnik u gotovini – stoga, ponesite forinte. Sto forinti je otprilike 18,5 kuna.

Posjetite jezero Hévíz – najveće termalno jezero u Europi

Najveće europsko termalno jezero, jezero Hévíz jedno je od prirodnih čuda Mađarske. Smješteno u blizini sjeverozapadne strane jezera Balaton, to je biološki aktivno, prirodno termalno jezero koje pokriva više od deset hektara. Cvjetovi lotosa rastu na površini njegove vode, koja je dovoljno topla da se u nju može uroniti i zimi. Jezero je okruženo hotelima i centrima za liječenje koji nude niz usluga, uključujući tretmane dragocjenim blatom koje prekriva dno jezera (od kojeg se također prave kozmetički proizvodi). Jezero Hévíz nalazi se u blizini grada Kesztely, udaljen svega sat vremena vožnje od graničnog prijelaza Goričan.

Cijena: 3 800 Ft, oko 70 kuna (3 sata), 6 500 Ft, oko 120 kuna (cijeli dan). Sve opcije pogledajte ovdje.

Kupanje u špilji s termalnom vodom

Smješteno u prirodnoj špilji kroz koju teče termalna voda, špiljsko kupalište u Miskolctapolci ima pet dvorana za kupanje ispunjenih termalnom vodom različitih temperatura. Smješteno u sjeverozapadnom dijelu zemlje, ovo je jedino špiljsko termalno kupalište u Europi. Vani se nalazi nekoliko bazena i avanturističko područje za djecu.

Cijena: 4 800 Ft (4 sata), 6 850 Ft (cijeli dan). Sve opcije pogledajte ovdje.

Najveće termalno carstvo

Najveće lječilište u Mađarskoj smješteno je samo nekoliko kilometara od zapadnog ruba jezera Balaton, i svega 30 minuta od granice s Hrvatskom (granični prijelaz Goričan). Zalakaros je još jedan grad koji je poboljšao svoju sreću kada je vrijedna mineralna voda slučajno pronađena. Sumporna voda ovdje ima 96 stupnjeva, prije nego što se ohladi, naravno. Osim bazena, ovdje ćete pronaći mnoštvo hotela, restorana, te ostalu turističku infrastrukturu koja vam je potrebna da zaboravite na posao i istinski se opustite.

Cijena: 4 125 Ft (popodnevna ulaznica), 5 950 Ft (cijeli dan). Sve opcije pogledajte ovdje.

Istražite turske kupelji u Budimpešti

Mađarska lječilišna kultura započela je u rimsko doba, ali neka od najljepših kupališta u Budimpešti izgrađena su tijekom 150 godina otomanske vladavine.

Ova kupališta iz 16. stoljeća imaju slične strukture sa središnjim bazenima u obliku osmerokuta na čijem vrhu se nalaze visoki kupolasti stropovi kroz koje zrake svjetlosti probijaju vodu. Oko glavnog bazena se nalaze manji bazeni, a iza njega saune i parne sobe.

Turske kupelji u Budimpešti - Rudas Fürdő, Király Fürdő i Veli Bej Fürdője - nalaze se u blizini obale Dunava na budimskoj strani, u blizini termalnih izvora. Ako volite predivnu arhitekturu i istinski doživljaj kupelji, ovo je mjesto koje morate posjetiti.

Rudas Fürdő cijena: od 6 500 Ft (cijeli dan kroz tjedan), 9 200 Ft (cijeli dan vikendom). Sve opcije pogledajte ovdje.

Király Fürdő cijena: 2 700 Ft (cjelodnevna ulaznica s korištenjem kabine). Sve opcije pogledajte ovdje.

Veli Bej Fürdője cijena: od 2 800 Ft. Sve opcije pogledajte ovdje.

Arhitektonsko blago "Grada toplica"

Osim turskih kupelji, Budimpešta se može pohvaliti mnogim drugim povijesnim kupkama, zbog čega je dobila nadimak "Grad toplica". Para koja se diže iz vanjskih bazena u neobaroknom Széchenyi Fürdőu ikonična je slika, kao i mještani koji igraju šah na lebdećim šahovskim pločama. Nekoliko bazena, parnih soba i sauna čeka vas unutar Széchenyijeve zgrade koja nalikuje dvorcu u Gradskom parku.

S druge strane rijeke pronaći ćete Gellért Fürdő u secesijskom stilu. Zgrada je sagrađena 1918. te je dom nedvojbeno najljepšem kupalištu u Budimpešti. S arhitektonskim detaljima kao što su stropovi s freskama, zamršeni kameni stupovi, mozaici od pločica, kipići i kupolasti stropovi, doživljaj će zaista biti vrhunski.

Cijena: od 6 800 Ft (popodnevna ulaznica), od 7 100 Ft (cijeli dan). Sve opcije pogledajte ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju