Iako je američki grad New York smješten na ušću rijeke Hudson i na East Riveru, ne preporučuje se plivanje u ovim rijekama.

Glavni razlog za to skriva se u velikom onečišćenju voda do kojeg je došlo zbog slučajnog ili namjernog bacanja industrijskog otpada, smeća i drugih štetnih stvari u posljednjih stotinjak godina.

Da bi riješili ovaj problem, grupa dizajnera okupljenih oko projekta + POOL osmislila je plutajući bazen koji ima dvojaku funkciju: očistiti vode oko New Yorka i omogućiti njegovim stanovnicima prostor za kupanje u isto vrijeme.

Plutajući bazen u obliku križa + POOL trebao bi filtrirati nekoliko milijuna litara vode dnevno bez upotrebe ikakvih kemikalija ili aditiva. Koristit će patentirati sustav filtracije koji od zagađene rijeke stvara vodu prihvatljivu za plivanje s mikrobiološkog stajališta.

Prva testiranja bazena +POOL održat će se ovog ljeta u New Yorku Prva testiranja bazena +POOL održat će se ovog ljeta u New Yorku (Foto: Profimedia)

Povrh svega pružit će Njujorčanima i njihovim gostima mogućnost da plivaju u čistoj, filtriranoj vodi okruženi zapanjujućim prizorima Velike Jabuke.

+ POOL može mijenjati lokaciju ili biti privezan za riječno korito – ovisno o potrebama korisnika. Prilagodljiva je i njegova konstrukcija – može se pretvoriti u olimpijski bazen ili bazen za dječju igru.

Instalaciju je osmislila neprofitna organizacija koja je iskoristila javnu pomoć za projekt pod nazivom Friends of + POOL, a kojemu je glavni cilj očuvanje, obnova i zaštita prirodnih vodenih tijela u New Yorku.

Bazen će biti otvoren za testiranje ovoga ljeta, dok bi prvi plivači u njemu mogli uživati u lipnju 2025. godine. Kako bi izgledalo plivanje u ovom bazenu, pogledajte u našoj fotogaleriji na početku teksta.

Jedan od najljepših na Sredozemlju: Bazen s pogledom na more do kojeg se dolazi liftom uklesanim u stijenu UNAHOTELS Capotaormina - 1 Čudesni bazen UNAHOTELS Capotaormina - 4 +2 UNAHOTELS Capotaormina - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju