Otok Murter u Hrvatskoj dio je šibenskog arhipelaga. Počeo je privlačiti pozornost putnika prije mnogo stotina godina, a i danas je otok mjesto zanimljivo suvremenim turistima, prije svega zbog jedinstvene prirode.

Za ljubitelje pješačenja i bicikliranja postat će pravo otkriće. Imat će priliku cijeniti ljepotu jedinstvenih povijesnih spomenika i prirodnih ljepota kojih ovdje ne nedostaje. Otok se prvi put spominje početkom 14. stoljeća.

Međutim, prema znanstvenicima, prva naselja na njegovom teritoriju osnovana su mnogo ranije. Trenutno se na području ovog minijaturnog otoka nalaze četiri velika naselja. Svaki od njih ima razvijenu turističku infrastrukturu i svoje povijesne simbole.

Vrata Murtera - Tisno

Slikovito mjesto Tisno posebno je zanimljivo za turističke izlete, ono je doslovno stvoreno za šetnju. Svaka ulica grada je nevjerojatan arhitektonski spomenik. Posvuda su lijepe zgrade u različitim stilovima, koje izgledaju jednostavno neodoljivo usred bogatog zelenila.

Tisno Tisno (Foto: Shutterstock)

Što se tiče povijesne baštine Tisnog, stare crkve čine njen značajan dio. Najstarija je župna crkva iz sredine 16. stoljeća. Kroz središte grada prolazi još jedna simbolična atrakcija - most koji povezuje otok s kopnom. Ono što morate znati je da se most svakog dana, dva puta na 30 minuta diže kako bi propustio brodove.

Upoznajte se s Murterom

Svakako morate doći u glavno naselje otoka - Murter. Nemojte propustiti uspeti se do crkve sv. Roka, odakle se pruža očaravajući pogled na cijeli otok, sudjelovati u izvanrednim panoramskim procesijama sv. Roka i Gospe od Tarca, posjetiti Latinsko idro, istaknutu regatu tradicionalnih brodova koja se održava početkom jeseni, kao ni odabrati izlet na jedan od otočića u arhipelagu. Ovdje ćete tako pronaći sve što vam je potrebno za dobar odmor, od restorana, barova, do lokalne tržnice, riblje tržnice te jedinu benzinsku postaju na otoku. .

Jutro na Slanici, podne na Podvrškama

Pješčano-šljunčana plaža Slanica nalazi se u blizini grada Murtera. Do nje se iz centra grada stiže za 30 minuta lagane šetnje, a upravo je Slanica savršeno mjesto za odmor s malom djecom zbog plitkog mora. Ovo je jedna od najpoznatijih pješčanih hrvatskih plaža. 

Savjetujemo vam da na plažu dođete ranije kako bi izbjegli gužve koje se ovdje kroz dan mogu stvoriti. Poželite li upravo ovdje provesti cijeli svoj godišnji odmor, na raspolaganju su vam Kamp Slanica koji se nalazi svega 3 minute od Plaže Slanice, a volite li udobnost, tu je i novo-renovirani Hotel Colentum koji se nalazi na samoj plaži Slanici, sa sobama i predivnim bazenom s pogledom na more.

Slanica Slanica (Foto: Shutterstock)

Plaža Slanica također nudi velik broj restorana i kafića u kojima se možete okrijepiti. Svega 15 minuta lagane šetnje kroz kamp Slanicu dovesti će vas do još jedne od najpoznatijih plaža Murtera – Podvrške.

Istražite Betinu i Jezera

Betina je tradicionalno ribarsko mjesto s pješčanim plažama i marinom. To je odlično mjesto za posjetiti ako želite iznajmiti čamac i istražiti okolinu. Štoviše, ovdje ćete pronaći simboličnu župnu crkvu, kao i nekoliko povijesnih spomenika. Svakako morate posjetiti crkvu Blažene Djevice Marije na brdu Gradina.

Betina Betina (Foto: Shutterstock)

Betina se nalazi svega nekoliko kilometara od centra Murtera tako da ćete do Betine moći i pješke. Uz Betinu, Jezera su jednako popularno odredište u kojima možete plivati na predivnim plažama i u kristalno čistom moru. Ako dolazite u Jezera, svakako se zaputite u šetnju po novoj šetnici koja spaja Jezera s Tisnom. Duga je oko 2 kilometara, a duž šetnice donosi na desetke mjesta na kojima se možete rashladiti skokom u more.

Stop dugoprstićima! 5 genijalnih "izuma" u koje možete sakriti ključeve, dokumente ili novac za plažu Naprave za plažu Naprave za plažu Naprave za plažu +3 Naprave za plažu

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju