Otok Mljet, zapravo 370 metara visok najviši vrh njegova Nacionalnog parka, dobio je novi i sasvim poseban planinarski dom. Na vrhu Veliki Planjak, do kojeg vodi lijepa planinarska staza i s kojeg se pruža nevjerojatan pogled na Pelješac, Lastovo i otvoreno more, stara napuštena vojarna u kojoj su služile i austrougarske i jugoslavenske i hrvatske posade – dobila je sasvim novi život.

Projekt obnove desetljećima napuštene vojne karaule započeo je 2019. godine na međunarodnom studentskom festivalu arhitekture, dizajna i likovnih umjetnosti DA! u Zagrebu, kad je slična ideja predložena kao "nagradna radionica" s umjetničkim kolektivom Numen/Foruse.

More, planina i kreativnost

Nikola Radeljković, član toga kolektiva koji je te godine bio i član žirija, taj je prijedlog preformulirao u projekt obnove napuštenog vojnog objekta na Mljetu i prenamjenu građevine u planinarski dom. Nagrađeni autori formirali su kolektiv mo:re te uz podršku Nacionalnog parka Mljet odradili terenska istraživanja i planiranje i konačno - realizirali obnovu.

Ove je godine Planinarski dom Planka dobio uporabnu dozvolu i spreman je za svoje prve civilne posjetitelje. Taj neobični planinarski dom na moru, izrastao iz ruševnog vojnog objekta, zadržao je izvorne gabarite, ali je dobio terasu s pogledom na Pelješac koja ga je pretvorila iz zatvorene baze u gostoljubiv dom.

Sve u Planki slavi jedinstven spoj mora i planine, a pri redizajnu s osobitom se pažnjom pristupalo materijalima, pazeći da su trajni i lokalni, pa su se u brojnim detaljima našle naplavine i otočki kamen, čime je postignut autentičan “štih”.

U interijeru pozornost privlači "traka" - multifunkcionalni element koji se proteže kroz prostor i služi kao klupa, polica, šank, infoploča ili ležaj. Dom ima zajedničku veliku blagovaonicu i dnevni boravak, a u spavaonicama su postavljene klupe i platforme za ležajeve.

Ime doma dolazi od asocijacije na ime vrha Planjak, ali i planinu, stanku, čistinu i komad drva - drvenu dasku koja upravo zato simbolično i lebdi domom. Vizualni identitet doma osmišljen kroz originalnu tipografiju i ilustracije životinja - autohtonih stanovnika Mljeta koji su postali stripovski junaci.

Avantura na najvišu točku Hrvatske: Planovi su da se mijenjaju - ili kako je Lovre upoznao mračniju stranu Dinare Uspon na Dinaru - 12 Uspon na Dinaru - 4 Uspon na Dinaru - 10 +8 Uspon na Dinaru - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju