Poznati su po svojim spektakularnim zalascima sunca, brojnim mogućnostima za planinarenje i jedinstvenim krajolicima. No ne nude samo to – tu su i slikoviti gradići smješteni između brda i planina, prepuni tradicije, kulture i ludih festivala.

Uz toliko toga u ponudi teško je znati odakle krenuti kada planirate putovanje u taj dio južne Francuske, no nećete pogriješiti ako učinite nešto od ovoga…

Posjetite najveći francuski vodopad

Pogledajte izbliza jedan od najmoćnijih europskih slapova. Cirque du Gavarnie dom je više visokih slapova, a najviši ima pad od 422 metra te je time ujedno i drugi najviši europski vodopad.

Gavarnie je mjesto UNESCO-ove baštine, a slapovi se slijevaju s jednog od posljednjih preostalih stalnih ledenjaka na Pirenejima. Victor Hugo jednom ga je opisao kao Koloseum prirode, a uzburkana buka i spektakularni pogledi zasigurno će dugo ostati u vašem sjećanju.

Sudjelujte na biciklističkom festivalu Montee du Geant

Pridružite se tisućama na godišnjoj ceremonijalnoj vožnji Tourmaletom koja prati jedan kip. Imena Geant, radi se o tri metra visokoj statui prvog natjecatelja koji je prešao prijevoj prije više od jednog stoljeća. Svakog ljeta kip se iz svoga zimskog doma u podnožju Tourmaleta premješta na vrh na četiri mjeseca.

Grupa koja mu pravi društvo na putu često uključuje prošle prvake Toura, uključujući peterostrukog pobjednika, legendarnog Miguela Induraina. Ipak, spektakl nije samo za profesionalne bicikliste, svi su dobrodošli! Besplatno je pridružiti se, svatko dobiva suvenir, a lokalni kolači, vino i sir prodaju se po popularnim cijenama.

Pireneji - 2 Pireneji - 2 (Foto: Getty Images)

Vozite kajak pod mjesečinom

Ako želite malo adrenalina, okušajte se u vožnji kajakom na mjesečini. Vožnja kajaka vrlo je popularna u Pirenejima ljeti i možete se spustiti niz prirodni klanac preko brzog planinskog potoka. Naravno, ta aktivnost dostupna je i danju, ali je posebna pod ljepotom zvijezda.

Razgledajte predstavu s lutkama u prirodnoj veličini

Lutkarstvo je evoluiralo u nove bizarne oblike i svjetove. Festival marioneta Mirepoix okuplja lutke i njihove kreatore iz cijelog svijeta, od onih čudnih i jezivih do gracioznih i hipnotičkih. Tijekom četiri dana početkom kolovoza ulice oživljavaju plesnim, kazališnim i lutkarskim predstavama za mnoštvo nezaboravnih trenutaka praćenih kabaretom. Postoje čak i radionice, tako da u slučaju inspiracije možda izradite i vlastitu lutku.

Pireneji - 3 Pireneji - 3 (Foto: Getty Images)

Prošećite se gradom "ukrašenim" čili papričicama

Festival Pimient u Espeletteu prizor je koji ne smijete propustiti. Na festivalu je cijeli grad ukrašen grimiznim čili papričicama. Preko ljeta divovske se paprike vješaju kako bi se sušile u lancima zakačenim niz kuće, tako da grad u potpunosti zaživi u crvenoj i bijeloj boji. Paprika se prodaje tijekom Festivala posljednjeg vikenda u listopadu, pa ako se slučajno zateknete ondje…

Nevjerojatne toplice usred planinske idile o kojima maštaju mnogi Mjesto Le Monêtier-les-Bains Toplice Les Grand Bains du Monêtier Le Monêtier-les-Bains +0 Toplice Les Grand Bains du Monêtier u Francuskoj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju