Na nekima se igra nogomet, na nekima onaj američki, a mnogi od njih tijekom povijesti ugostili su i razne koncerte. Bilo kako bilo, ovo je pet veličanstvenih, najvećih stadiona na planetu, tri se nalaze u SAD-u, a dva najveća smjestila su se na azijskom kontinentu. U Europi je najveći Barcelonin stadion Camp Nou, koji prima "tek" 99.354 gledatelja, ali nakon renovacije imat će čak 105 tisuća natkrivenih sjedećih mjesta.

Stadion Narenda Modi, Indija

Kapacitet: 132.000 gledatelja

Ovaj stadion namijenjen kriketu najveći je stadion na planetu. Sagrađen je 1983., a prvi put obnovljen 23 godine kasnije. Godine 2015. je srušen pa pet godina poslije sagrađen iz temelja, što je stajalo oko 700 milijuna kuna. Ogromnu publiku stadion je zabilježio 2020. prilikom posjeta tadašnjeg predsjednika Trumpa, kad je susret njega i indijskog premijera ispratilo više od 100 tisuća ljudi.

Stadion 1. svibnja, Sjeverna Koreja

Kapacitet: 114.000 gledatelja

Otvoren je, gle čuda, 1. svibnja 1989. godine, a riječ je o drugom najvećem stadionu na svijetu. Na njemu se najčešće održavaju nogometne utakmice, atletska natjecanja, ali i razne priredbe pod pokroviteljstvom države. Originalni kapacitet bio je 150 tisuća ljudi, ali je 2014. ipak smanjen na postojeću brojku.

Stadion Michigan, SAD

Kapacitet: 107.601 gledatelj

Nosi i nadimak "Velika kuća", a kad uzmemo u obzir da je riječ o trećem najvećem stadionu svijeta, to ne treba ni čuditi. Sagrađen je prije gotovo 100 godina, točnije 1927., a tad su na njega stale 72 tisuće gledatelja. S vremenom se širio, a 2014. je ugostio i hokejašku utakmicu između Toronta i Detroita, koju je uživo pratilo 105.491 osoba, što je postao i ostao rekord za posjet na utakmici tog sporta.

Stadion Beaver, SAD

Kapacitet: 106.572 gledatelja

Smješten u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji, izgrađen je davne 1960., ali baš kao i stadion u Michiganu, doživio je brojna proširenja. Na njemu se najčešće odvijaju razna natjecanja u studentskim sportovima, posebno u američkom nogometu.

Stadion Ohio, SAD

Kapacitet: 102.780 gledatelja

Stadion je predviđen prvenstveno za utakmice američkog nogometa, i to za sveučilišni tim iz Ohija. Zbog atipičnog oblika najčešći nadimak stadiona je Potkova. Često ugošćuje i svjetske glazbene megazvijezde, pa su tako ovdje tijekom godina nastupali Rolling Stones, Beyonce, Metallica, U2...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju