Drugi val pandemije ponovno je prisilio muzeje i galerije da se ili zatvore ili rade sa smanjenim kapacitetom. Nasreću, postoji i alternativa, uživati možete i u muzejima na otvorenom uz minimalni epidemiološki rizik!

Bomarzo park skulptura, Italija

Ovaj renesansni park je najstariji park sa skulpturama a nastao je u 16. stoljeću i nalazi se u gradu Bomarzo oko 90 km udaljenom od Rima na sjeveru regije Lazio. Naziv Sacro Bosco (u prijevodu „začarana šuma“) ili „parak čudovišta“ kako ga još nazivaju dobio je prema skulpturi „Usta Orkusa“.

Park je dizajnirao arhitekt Pirro Ligorio i u parku se mogu naći sirene, nimfe, zmajevi i brojna druga mitološka bića. Proteklih 5 stoljeća priroda polako ali sigurno preuzima glavnu riječ u parku što mu daje posebno mističan i pomalo sablastan izgled.

Schlossgut Schwante Park, Berlin, Njemačka

Na samo 25 kilometara od Berlina nalazi se barokni dvorac s parkom koji se proteže na 10 hektara. Kupili su ga kolekcionari Loretta Wurtenberg i Daniel Tumpel i pretvorili ga u fascinantni muzej na otvorenom.

Park krasi 25 veličanstvenih suvremenih skulptura od kojih je samo nekoliko jasno vidljivo a ostale su uklopljene u pejzaž koje posjetitelji moraju potražiti tako da se prošeću kroz cijeli park. Na taj način promovira se zdrav život, a osim muzeja u vrtu se organiziraju umjetničke radionice, joga i meditacija, koncerti i plesne priredbe.

Ekebergparken, Oslo, Norveška

Na brdima u blizini Ola i njegovog fjorda smjestio se Ekebergparken park skulptura. Otvoren je 2013. u suradnji s kolekcionarom Christianom Rignesom. Među borovima i brezama smjestile su se 42 skulpture renomiranih umjetnika poput Rodina, Damiena Hirsta, Marine Abramović, Dalija i Jamesa Turella. Svake nedjelje otvorena je i izložba Skyspace umjetnika Jamesa Turella kojom dominiraju svjetlosni efekti. Osim izložbe, s brežuljaka se pruža i prekrasan pogled na Oslo.

 Maeght fondacija, Francuska

Sredinom 60 - tih godina prošlog stoljeća Aime Maeght je sa suprugom Marguerite osnovao fondaciju koja je okupila fascinantna djela umjetnosti 20. stoljeća. Nalazi se u selu Saint Paul de Vence, nekoliko kilometara od Azurne obale. Ovdje ćete naći djela Alberta Giacomettija (prije koja godina, sjajna izložba u Zagrebu), Alexandera Caldera i Georgea Braquea kao i labirint koji je dizajnirao Joan Miro koji je bio dobar prijatelj para Maeght.

Chillida Leku muzej, Hernani, Španjolska

U gradu Herani u provinciji Gipuzkoa nalazi se veliki muzej na otvorenom u kojem možete vidjeti neke od najvažnijih skulptura španjolskog autora Eduarda Chillide. U parku se nalazi 40 skulptura koje su raštrkane na površini od 11 hektara. Posjetitelji mogu dodirivati skulpture i dotaknuti različite teksture za potpuni doživljaj djela.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju