Osijek je srce Slavonije, četvrti grad po veličini u Lijepoj Našoj, ali i  najzeleniji hrvatski grad s najviše parkova. Grad na Dravi proglašen je i hrvatskim eco cityjem jer je među najnaprednijim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivog razvoja, a Osječani su i najmarljiviji u odvajanju otpada – više nego Zagrepčani, Splićani i Riječani.

Sakuntalin park

Zanimljivo je i da Osijek ima 17 parkova i perivoja, više nego trgova. Kad već nabrajamo rekorde, najljepšim parkom u Hrvatskoj proglašen je upravo secesijski Sakuntalin park, izgrađen 1890., kojem ne nedostaje šarenog cvijeća i lijepo uređenih zelenih površina. Osim samog naziva, zanimljivo je da Sakuntalin park, odnosno Šetalište Petra Preradovića čuvaju dvije sfinge.

Perivoj kralja Petra Krešimira IV.

No, mnogi Osječani više vole šetati Perivojem kralja Petra Krešimira IV. u društvu krošanja šarolikog drveća, stazama koje se granaju na sve četiri strane svijeta. Lijepi primjerak francuske vrtne arhitekture prostire se na više od 24 tisuće četvornih metara, a poznavateljima biljnog svijeta moglo bi biti zanimljivo da ondje rastu ginko, Weymounthov bor i tvrdi drijen.

Perivoj kralja Tomislava

Na putu od Perivoja kralja Petra Krešimira IV. ima dovoljno klupa za odmor na putu do Perivoja kralja Tomislava, a zastati možete i u Europskoj aveniji s lijepim drvoredom gorskog javora. U Perivoju kralja Tomislava nalazi se i fontana hrvatsko-mađarskog prijateljstva u znak podrške Osijeka i Pečuha.

Perivoj kralja Držislava

Južno od Tvrđe nalazi se pak Perivoj kralja Držislava, koji se nekoć zvao Parkom Moše Pijade. U tom lijepom perivoju geometrijskog tlocrta smjestio se i spomenik Roberta Frangeša Mihanovića palim domobranima. Na mjestu današnjeg Perivoja kralja Držislava u prošlosti se nalazio Olimp, naziv za uzvisinu koja je nastala na ruševinama utvrda starog grada Osijeka i omiljeno mjesto za dječju igru.

Najveći zoološki vrt u Hrvatskoj 

Krenete li u istraživanje zelenog grada na Dravi, koji se osim parkovima i perivojima ponosi finom hranom te gostoljubivim domaćinima, nikako ne treba zaobići Promenadu, na kojoj brojni biciklisti, trkači i šetači pune baterije na suncu uz rijeku, kao niti viseći Pješački most, od kojeg možete krenuti prema najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.

Divova kuća na Prenju: Predivna priča o "malom bivku velikih ljudi" u koji su dobrodošli svi oni koji vole i poštuju prirodu Divova kuća - 1 Divova kuća - 2 Divova kuća - 3 +3 Divova kuća - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju