Park Goranci stvorili su zaljubljenici u prirodu i tradiciju i zato svojim posjetiteljima nude posebno iskustvo na svježem zraku. Kroz brojne kreativne aktivnosti potiču druženje, dobro raspoloženje i oslobađaju nakupljenog stresa.

Sadržaji parka natjerat će vas da se gibate, ispitkujete, osluškujete i dobro se zabavite, a naučit ćete mnogo o prirodi i "„kućnom redu" u prirodi, životinjama ovog kraja i njegovoj povijesti, a živu tradiciju najbolje ćete doživjeti u ukusnim domaćim jelima.

Savršeno je mjesto za planinare, sportaše, ali i dječje izlete, team buildinge i konferencije… i što god vam padne na pamet. Sigurni smo da vam, u kojem se god aranžmanu ovdje nađete, neće biti dosadno i otići ćete kao bolji čovjek. Ako ne to, onda barem kao vrlo sit čovjek.

Goranci se nalaze u Bosni i Hercegovini, petnaestak kilometara sjeverozapadno od Mostara. Iz Splita će vam trebati dva sata, iz Dubrovnika nešto više, oko dva i pol sata, dok ćete iz Makarske stići za samo sat i pol.

Park Goranci smjestio se na 700 metara nadmorske visine i okružen je poljima, šumarcima i proplancima, a prema sjeverozapadu gleda na planinu Čabulja i njezin najviši vrh, 1780 metara „veliku“ Veliku vlajnu.

Ako u Gorance stignete nepripremljeni, na recepciji s malom trgovinom možete dobiti sve informacije o Parku, kupiti ulaznice i uzeti promotivni materijal kako biste se bolje snašli, a možete kupiti i hranu, suvenire ili – nama najdraže suvenire - proizvode lokalnih eko-proizvođača.

Lijepo uređene šetnice s odmorištima, hranilištima za ptice, putokazima vode vas kroz Park do svih sadržaja, dvorišta za životinje, sportskih terena, caffe-a, restorana ili prostora za roštiljanje.

Uz šetnice i planinarske staze u okolici, u samom Parku su vam na raspolaganju sprave za fitness i sportski tereni na otvorenom, okruženi hrastovom šumom. U dvorištu s domaćim životinjama možete upoznati autohtone životinjske vrste specifične za Goranace i Hercegovinu koje su ovdje živjele od davnina, pomagale ljudima i hranile ih. U parku se održavaju i razne kulturne manifestacije, pjesničke večeri, promocije knjiga, predstavljanja KUD-ova, kazališne predstave, koje su u ovakvoj prirodi jedinstven ambijentalni doživljaj.

 

U Parku Goranci naići ćete na caffe-zalogajnicu na čijoj se terasi pod stablima možete odmoriti i prigristi nešto s nogu, a za pravi hercegovački gastro-užitak prošećite se do restorana-konobe Goranci, mjesto već trideset godina poznato izletnicima željnima izvrsne domaće kuhinje. Ovdje obavezno morate sjesti, pa nemojte naletjeti baš utorkom kad restoran ne radi.

Unutrašnjost konobe posveta je precima i starim vremenima, udobna, topla i ispunjena raznim predmetima koji romantiziraju prijašnji život.

Na meniju su razna jela domaće kuhinje i jela ispod sača. Ne smijete propustiti poznata tradicionalna jela, poput teletine ispod sača, janjetine lešo, uštipke, suhi sir, kajmak…

Ako se ipak odlučite sami pripremati hranu, Park ima i prostor predviđen za roštiljanje na kojem vas čeka sve osim onoga šte ćete peći. Na livadi možete uživati u obroku na drvenim klupama, a nama se najviše sviđa što se u restoranu možete dogovoriti da vam oni naručenu hranu donesu ovdje, u prostor za piknik u zelenilu… To je pravi izlet, zar ne?

Ribički raj u srcu Lonjskog polja koji nudi kanu-safari, bicikliranje, šetnje savršenom prirodom... Etno selo Stara Lonja - 21 Etno selo Stara Lonja - 20 Etno selo Stara Lonja - 19 +17 Etno selo Stara Lonja - 18

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju