Što zapravo znamo o Panami? Osim da je dala ime slavnom kanalu i da iz nje potječe najpoznatiji šešir na svijetu, te da je dio Centralne Amerike – gotovo više ništa. A ako u vama čuči avanturist i spremate se u ovu zemlju, možda nije loše poslušati neke savjete...

Tropska klima: „vlažno“ i „suho“

Tropska klima u zemlji znači dva godišnja doba - vruće i suho od prosinca do travnja te vruće i vlažno ostatak godine. Iako količina kiše ovisi o obali na kojoj se nalazite, pljuskovi obično dolaze u kratkim, oštrim poslijepodnevnim naletima prije nego što vas sunce natjera da ponovno stavite svoj panamski šešir.

Spakirajte kremu za sunčanje s visokim faktorom i odjeću za vruće vrijeme, ali ponesite nešto i za hladni klima uređaj i velike nadmorske visine. Ne zaboravite spakirati i kvalitetne gojzerice ako planirate naporna planinarenja.

Poželjni dolari

Panamska Balboa možda je službena valuta u zemlji, ali novčanice koje se koriste su američki dolari. Cijene su navedene u dolarima ili balboi, ali bitno je da svugdje možete plaćati s dolarima. Nosite male novčanice za napojnice, tržnice i ruralna područja i dovoljno gotovine u slučaju da bankomat ne radi (ili da uopće nema bankomata kao na nekim manje turističkim mjestima)

Opuštenost

U Panami se živi opuštenim tempom, uključujući i glavni grad, stoga ne očekujte munjevite odgovore na zahtjeve. Kao i u većini Srednje Amerike, točnost je relativan pojam, a posluga u restoranima može biti ležerna – obroci su namijenjeni za uživanje i mogu se protegnuti na nekoliko sati, te je stoga mudro prilagoditi se usporenom tijeku života ovdje. Usporite i opustite se kada stignete u Panamu.

Pažljivo s taksijima

Panamski taksiji žute boje mogu biti jednostavan način kretanja, ali ne zaboravite dogovoriti cijenu prije nego što krenete. Taksiji nemaju mjerače, službene tarife obično se zanemaruju, a turistima se obično naplaćuje previše. Unaprijed pitajte mještane o cijeni taksija. Također, uz standardne taksije, u Panami se koristi i Uber.

Sprej protiv komaraca

Jedna od prvih stvari koju trebate kupiti po slijetanju svakako je sprej protiv komaraca. Nažalost, ovih dosadnih insekata u Panami ne manjka, a ne samo da ubodi komaraca ovdje izazivaju svrbež, već mogu širiti i bolesti kao što je denga groznica, pa koristite sprej protiv insekata, posebno ako idete u džunglu.

Uvijek nosite identifikacijski dokument

Od stranih se posjetitelja traži da uvijek nose svoje putovnice, a policija ih ponekad provjerava, ali sigurnije je ponijeti fotokopiju ili fotografiju početnih stranica putovnice i ulaznog pečata, a originalni dokument ostaviti negdje na sigurnom.

Nevjerojatni Meksiko: 5 zanimljivosti o čudesnoj zemlji koja se itekako ima čime ponositi Teotihuacan, Meksiko Teotihuacan, Meksiko Teotihuacan, Meksiko +4 Escamol ili meksički kavijar naziv je za mravlja jaja

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju