Istražujemo otok Serifos u Grčkoj: alternativa popularnim turističkim otocima

Serifos je otok s neravnim rudarskim nalazištima, slavnom poviješću i posebnim stilom. Serifos je slabo naseljen otok u nizu grčkih otoka Ciklada, što je ostavilo velik dio suhog, brdovitog terena otvorenim i netaknutim, ako ne računamo pokoju farmu ili pješačku stazu. Poznat kao Željezni otok zbog svoje bogate rudarske povijesti (i fascinantnih rudničkih ruševina), također ima impresivnu stjenovitu obalu, više od 70 plaža, 100 crkava, 10 dobro označenih pješačkih staza - i samo 1400 stalnih stanovnika.

Neravan teren Serifosa uzrok je velike raznolikosti plaža. Stjenoviti i šljunčani ili zlatno obojeni pijesci isprani su kristalno čistom dubokom plavom vodom. Do većine njih možete doći automobilom, dok do ostalih mjesta možete doći pješice stazama ili čamcem. Ponos otoka je Psili Ammos, koja je dobila nagradu za top plažu među dvadeset najboljih plaža u Europi.

Otočna naselja izgrađena su na tradicionalan način, vidjet ćete izbijeljene kućice s plavim prozorskim okvirima koji doprinose ljepoti prirodnog okruženja (i podsjećaju na popularni Santorini). Serifos nije daleko od Atene - samo dva i pol sata brzim trajektom i oko četiri sata klasičnim trajektom. To je popularno odredište i ima obožavatelje koji ga posjećuju svake godine, bilo za vikend ili za dulji boravak.

Serifos je čest izbor onima koji žele opušteni odmor, ali  ovdje također možete isprobati i mnogo aktivnosti na otvorenom koje; planinarenje (označenim stazama), penjanje, brdski biciklizam i ronjenje.

Plaže Serifosa: netaknuta ljepota i kristalno čisto more

Plaža Psili Ammos, najpoznatija plaža u Serifosu smatra se najljepšom plažom, i to s dobrim razlogom. Plažu karakterizira fini zlatni pijesak i kristalno čisto more. Posjetitelji također mogu uživati u vodenim sportovima i kafićima na plaži. Ako tražite mir, plaža Vagia skriveni je dragulj za vas. Ova plaža nudi mirno okruženje s čistim tirkiznim morem, savršenim za ronjenje ili plivanje. Posjetitelji također mogu uživati u restoranu i baru koji se nalaze na plaži. Plaža Lia je još jedan skriveni dragulj smješten u osamljenoj uvali do koje se može doći samo čamcem ili pješice. Plaža je okružena stijenama koje stvaraju prirodni bazen, savršen za istraživanje morskog života i uživanje u mirnom okruženju.

Bogata povijest i kultura Serifosa

Ako prilikom odmora volite istraživati atrakcije, ovdje ih ima pregršt. Arheološki muzej Serifosa nalazi se u glavnom naselju Chora i prikazuje bogatu povijest i kulturu otoka. Posjetitelji mogu vidjeti drevne artefakte, uključujući keramiku, alate i skulpture koje datiraju iz helenističkog i rimskog razdoblja. U blizni je i samostan Taxiarches, prekrasan vjerski spomenik smješten na vrhu brda s pogledom na grad Livadi. Samostan je sagrađen u 16. stoljeću i dom je riznice vjerskih ikona i artefakata. Vjerojatno najpopularnija atrakcija na otoku je venecijanski dvorac Serifos, tvrđava koja je izgrađena u 15. stoljeću kako bi štitila otok od gusarskih napada. Posjetitelji mogu istražiti zidine dvorca, kule i vrata te uživati u prekrasnom pogledu na Egejsko more.

Uživancija u Grčkoj: 10 najboljih otoka za koje se isplati spakirati kufere Kefalonija špilje - 5 Kefalonija špilje - 3 Lefkada +4 Krf

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju