Otok Rab bio je jedno od prvih ljetovališta na sjevernom Jadranu. Njegovo oštro i golo lice koje gleda na Velebit skriva bujnu i zelenu drugu stranu, sa slikovitim uvalama, dubokim hladom uz neumoran zbor cvrčaka i veličanstvene poglede na more. Turisti su ga otkrili prije više od stotinu i trideset godina i još ga se nisu dovoljno naguštali, pa su u špici sezone njegova ljepota, prebogata povijest i mediteranski štih, gotovo nevidljivi od luftmadraca i ostalog asesoara za plažu.

Što se mora, mora se, pa ako posjećujete Rab, morate se prošetati gradom i prebrojiti sva njegova četiri zvonika, zaviriti na stare trgove i proći gradskim parkom i lungomareom ispod grada, pa makar se laktovima probijali da u tome uspijete, morate popiti i koktel s nogama u pijesku na loparskoj Rajskoj plaži i sve što vam svaki turistički vodič koji drži do sebe preporuči. Ali Rab još čuva pokoju tajnu, pokoje mirno mjesto i skriveni kutak s autentičnom otočkom atmosferom i neočekivanim uzbuđenjima.

Kamenjak

Kamenjak Kamenjak (Foto: Getty Images)

Kamenjak je najviši vrh otoka, gole rapske visoravni okrenute prema Velebitu i s njega puca fantastičan pogled na čitav Kvarner, podebljan kontrastom blještavog golog stijenja i tamnoplavog mora. Na vrhu ukrašenom popularnim tornjićima od naslaganog kamenja nalazi se restoran do kojega se može doći autom, pa iako je većina ljudi koju ćete gore sresti upravo tako i stigla, ne znači da morate i vi. Prema Kamenjaku vodi staza iz mjesta Mundanije, još jedna na otoku koju je projektirao Ante Premužić vježbajući za svoju velebitsku autocestu. Staza svojim većim dijelom prolazi kroz šumu, a samo posljednjih 15 minuta po oštrom i osunčanom kamenom terenu što se bez problema odradi i ljeti. Mirisi otočne šume i neopisivo lijepi vidici na grad (vidilica je nešto ispod vrha), Velebit i skoro do Italije, a k tome bez nepreglednih hordi turista, gotovo su ekskluzivno iskustvo otoka.

Fruga

Fruga Fruga (Foto: Sanjin Patalić)

Središnji hrbat otoka zaklanja nevjerojatno područje koje se naziva Fruga i koje ničime ne podsjeća na išta što ste vidjeli na Kvarneru. Fruga je široka zaravan okićena čudesnim oblicima koji su posljedica erozije tla i izgledaju kao da nisu s ovoga svijeta. Njome prolazi dio Premužićeve staze koji se iz Supetarske Drage spušta na kraj turističkog autokampa u Loparu. Šetnja Frugom šetnja je kroz prapovijest i povijest otoka, o kojoj pričaju stoljetni suhozidi i ovce, vladarice ovog kraja. Središnji dio Fruge označen je Fruškom lokvom koju možda usred ljeta i nećete zateći, ali u neko doba godine bogatije vodom oduševit će vas jezero s procvjetalim lopočima. Na Frugi postoji i uzbudljiva motocross staza, a već nekoliko godina ovdje se održava i Fruga Art Trail, umjetnički festival nakon kojega duž fruške staze ostaju zanimljive skulpture koje obogaćuju doživljaj ovog neobičnog komadića otoka.

Otočići pred Supetarskom Dragom

Maman Maman (Foto: Sanjin Patalić)

Kada se od Mišnjaka, trajektne luke, ili od grada Raba vozite prema sjeveru, predzadnje mjesto na otoku je Gornja Supetarska Draga, ribarsko mjesto ispod ceste u dubokog pješčanoj uvali. Pred Dragom je razbacano nekoliko manjih nenaseljenih otočića koji su posebno čarobni kada sunce zalazi, a njihove prirodne pitome plaže privlače suvremene robinzone. Tri otočića, Maman, Sridnjak i Šailovac, oblikuju neke od najljepših vizura otoka Raba, a da biste ih bolje istražili ne treba vam jahta pa čak ni barka. Do njih možete doći i kajakom ili supom, samo ponesite dovoljno vode da vas žeđ ne potjera natrag prije nego ste se dovoljno nauživali.

Zavjetna crkvica sv. Nikole na Sorinju

Sv. Nikola Sv. Nikola (Foto: Getty Images)

Na sjeveru otoka, iza leđa zelenom i niskom Loparu, u vječnoj borbi s burom stoji rt Sorinj, gol i oštar kao i ono prvo lice Raba koje upoznajete dolazeći s velebitske strne. Njegov hrbat raste na putu od Supetarske Drage prema Loparu, a onda se spušta prema moru dok se na kraju u njemu gotovo neprimjetno i ne izgubi. Na samom vršku Sorinja stoji mala zavjetna crkvica sv. Nikole iz 15. stoljeća koja je nedavno obnovljena i koja vas u svojoj samoći tjera da razmišljate i o, vjerojatno burnoj, nevolji jadnika koji ju je podigao, ali i o ljepoti prirode. Ovdje imate osjećaj da ste na kraju svijeta, a ne nekoliko kilometara od turističke vreve, vlakića i štandova sa svjetlećim glupostima. Do crkvice sv. Nikole možete doći barkom, ali i cestom koja se nešto prije ulaska u Lopar odvaja prema Sorinju i prolazi uz – otočko smetlište.

Loparska šuma

Lopar Lopar (Foto: Getty Images)

Najsjevernije mjesto na otoku, Lopar, poznato je po svojoj "Rajskoj", kilometar i pol dugoj pješčanoj plaži, brojnim hotelima i raznoraznim obiteljskim sadržajima. S druge strane loparskog poluotoka staro je ribarsko mjesto, koje je s turističkim dijelom San Marinom (sveti Marin koji je osnovao državu usred talijanskog poluotoka rođen je u Loparu) povezano ravnom cestom, ali i – šumom. Kako je Lopar poluotok, s njegova kraja na kraj možete i dijelom makadamskom, dijelom asfaltiranom cestom koja prolazi kroz gustu primorsku šumu mirisnih črnika, borova, žutike i mirte. Od ceste se prema svakoj od dvadesetak uvala koje optočuju poluotok odvajaju šumske staze koje završavaju u netaknutim pješčanim uvalama. Nezemaljski oblici nastajali tisućljećima u mekom pješčenjaku ogledaju se u tirkiznom moru, a šetnja vršnom cestom od – ovisno u koliko uvala siđete - 10 ili 15 kilometara s jedne na drugi stranu Lopara, nagradit će vas prekrasnim panoramama u kojima se smjenjuju Cres i nešto bliži Plavnik, Učka u magli, Velebit,  Grgur i usamljeni Goli otok.

  Najusamljeniji pod Velebitom: Otok najbistrijeg mora koji nije birao svoju povijest Goli otok - 26 Goli otok - 25 Goli otok - 24 +22 Goli otok - 23

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju