Jesen je idealno vrijeme da obujete gojzerice ili izvučete bicikl iz podruma i iskoristite dane za aktivan odmor u prirodi. Bilo s obitelji, bilo s društvom, Sisačko-moslavačka županija nudi nevjerojatan doživljaj i za velike i za male – šume, staze, planinarenje, biciklizam, motocross, izletišta, terme. Na vama je samo da odaberete.

I po bojama i po temperaturi jesen je zamijenila ljeto. Počela je polako otkrivati paletu svojih boja i mamiti nas van. Da se udobno obučemo, stavimo ruksak na leđa i krenemo je istraživati. Doživjeti njezinu raskoš na svakom koraku. Složit ćete se, jesen je najljepša u prirodi. Daleko od asfalta, buke, svakodnevne gužve. Sve što se čuje je šušketanje lišća pod gojzericama, zvuk djetlića koji neumorno udara u drvo i cvrkut ptica. To su zvukovi koji pune baterije i stavljaju osmijeh na lice.

Paleta jesenskih boja Novljanskog jezera Paleta jesenskih boja Novljanskog jezera (Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije/PR)

Gdje otkriti najljepšu jesen? U srcu Hrvatske, u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ta županija, jedna od najvećih u Hrvatskoj, skriva bogatu povijest i prirodne ljepote. Oduševljava svojim poljima, šumama, rijekama, ljekovitim vodama, biciklističkim rutama, planinarskim stazama, vrhunskom gastronomijom. Na dlanu nudi sve ono što čovjeku treba kako bi se što lakše vratio užurbanoj svakodnevici.

Planinarske staze za velike i male

Bili iskusan planinar s desecima žigova u planinarskoj knjižici ili tek početnik, ali zaljubljenik u prirodu, planinarenje na Hrastovačkoj i Petrovoj gori svakako je zanimljiva aktivnost. Idealne su da protegnete noge, udahnete svježi zrak, uživate u slikovitom pejzažu i opustite se u društvu obitelji ili prijatelja.

Avanturu planinarenja po Hrastovačkoj gori možete započeti s nekoliko različitih polaznih točaka, a ovisno o njima planinarenje traje od sat i pol do tri sata. Sve staze vode do najvišeg vrha Cepeliš, na kojem se nalazi planinarski dom i 17 metara visoki vidikovac s kojeg se pruža nevjerojatan pogled. Svakako se zadržite na vrhu i upijajte ljepotu što duže možete!

Planinarske avanture za velike i male Planinarske avanture za velike i male (Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije/PR)

Petrova gora pitoma je i nezahtjevna, prepuna povijesti i sadržaja. Postoji nekoliko planinarskih staza, a najdulja traje osam sati i obilazi najpoznatije lokalitete gore. Jeste li ikada promatrali zvijezde s Petrove gore? Iako nebo iznad nje i nije više tako tamno, svakako vrijedi brojiti padalice i zaželjeti pokoju želju.

Koju god goru i stazu odabrali, nećete pogriješiti. Svaka je savršena na svoj način i svaka će uraditi ono što priroda radi najbolje – usrećiti i podsjetiti koliko je život lijep, a najljepše stvari besplatne i nadohvat ruke.

Adrenalin na dva ili četiri kotača

Sisačko-moslavačka županija raj je i za sve ljubitelje biciklizma. Tu je 1100 kilometara biciklističkih staza, i za početnike, ali i za iskusne bicikliste. Staze poput Zelene doline i Kotar šume idealne su za rekreativce. Prolaze asfaltiranim prometnicama, jednim dijelom državnom cestom, a najvećim dijelom lokalnim cestama smanjenog prometa.

Izvrsne biciklističke staze pogodne su za male i velike Izvrsne biciklističke staze pogodne su za male i velike (Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije/PR)

Iskusni biciklisti željni adrenalina dolaze na svoje rutom Kestena. Dugačka 30 kilometara, ime je dobila po brojnim šumama kestena kroz koje ruta prolazi. Adrenalinska avantura na Banovini uključuje i motocross-stazu dugu 1320 metara, koja se nalazi na području Zelene doline. Sve su popularniji i quadovi, kojima se u vrlo kratkom vremenu mogu istražiti i doživjeti prirodne ljepote i atrakcije županije, na različitim terenima.

Izletište Korablja Tišnić Izletište Korablja Tišnić (Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije/PR)

Kada se umorite, prepuni priča i doživljaja, odmorite se na izletištima poput Banovca ili Korablje Tišnić, okruženima prirodom i umiljatim životinjama. Prepustite se stopostotnom užitku, a gostoljubivi domaćini upoznat će vas s vrhunskim lokalnim delicijama i vinskom tradicijom, te vam pružiti iskustvo o kojem ćete još dugo pričati.

Odmor za dušu i tijelo

Zasluženi odmor čeka vas i u termama Topusko. Zahvaljujući svojim ljekovitim vodama, blatu i arheološkim nalazima iz razdoblja antike i srednjeg vijeka, Topusko je prisutno u stručnoj literaturi još od 19. stoljeća. Terme ponosno nose titulu jednih od najkvalitetnijih u Europi i daju izvrsne rezultate kod liječenja ozljeda i bolesti lokomotornog, živčanog i mišićnog sustava. Ljekovita voda izvire iz 1500 metara dubine, vulkanskog je podrijetla, a u proteklih 200 godina sačuvala je svoju izvrsnu kvalitetu.

Terme Topusko Terme Topusko (Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije/PR)

Nabrojili smo vam dovoljno razloga da sljedeći vikend provedete u Sisačko-moslavačkoj županiji. Šetajući, planinareći, biciklirajući, opuštajući se u ugodnih 30-ak stupnjeva. Otkrijte srednjovjekovne utvrde, stražarske kule, pojedite domaće krpice prelivene vrhnjem uz gutljaj domaćeg škrleta. Upijajte ljepotu i potrudite se da što duže bude s vama.

A onda opet sve ispočetka.

 


Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom TZ Sisačko-moslavačke županije po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju