PK: O, velika putnice, kako je sve počelo, koliko zemalja danas brojiš?
Dvina Meler: Putovati sam odlučila još kao klinka, negdje u osnovnoj školi, gutajući filmove o Indiana Jonesu i Tom Sawyeru. Međutim, trebala sam popapati još puuuno žganaca prije nego što se dogodilo moje prvo putovanje. Bilo je to '94. I to u Nizozemsku, na natjecanje u karateu. Sjećam se da noć prije puta nisam mogla oka sklopiti od uzbuđenja. Nije to, doduše, bilo putovanje o kojem sam cijeli život sanjala, jer se radilo o odlasku na turnir, a ne avanturističkom putovanju, ali bilo je moje prvo putovanje u životu. Od tada do danas proputovala sam 136 zemalja svijeta.

PK:
Koji ti je cilj, o čemu razmišljaš u pauzama među putovanjima?
Dvina Meler: Putovanja me potpuno prožimaju; uživam u pustolovini svakog novog mjesta koje posjećujem, njegovim mirisima, zvukovima i okusima. Ona daju neku posebnu dimenziju u kojoj se putniku sve odvija intenzivnije, jače, brže. U pauzama između putovanja razmišljam - o novom putovanju.

PK:
 Kako planiraš, s kim putuješ?
Dvina Meler: Zavisi gdje putujem. Neke zemlje nemaju razvijenu infrastrukturu i komplicirano je dobiti vize pa se onda malo bolje i pripremim, pogotovo zbog birokracijskih zavrzlama. Inače, u pravilu putujem spontano i snalazim se na licu mjesta. Informiram se o zemlji koju namjeravam posjetiti, o kulturi i tamošnjim običajima, ali ostavljam dovoljno prostora za pozitivni šok.

PK: Preporuči nam svoju knjigu u jednoj rečenici!
Dvina Meler: 'Nepodnošljiva lakoća putovanja & 100 stvari na putu koje život znače' je moja druga knjiga i u njoj možete pronaći dovoljno razloga da zagrizete u pustolovinu života i otisnete se u širok svijet.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju