Koliko god uživali u bliskoistočnoj kuhinji, izraelskim plažama, šopinzima u Dubaiju ili libanonskom noćnom životu, moramo biti realni i priznati da cijela ova regija nije baš najpoznatija po sigurnosti i stabilnosti – a ovo se naročito odnosi na arapske zemlje.

Ipak, ne treba se predati predrasudama. Nisu sve države iste, a često uopće nisu onakve kakvima ih prikazuju mediji. Jedna od doista posebnih država u smislu sigurnosti – političke i turističke – jest Oman, mirna oaza na jugu Arapskog poluotoka.

Oman - 7 Oman - 7 (Foto: Ivica Jureša)

Oman ima zavidnu infrastrukturu i standard, ali zbog toga nije postao tipična zemlja užurbanih stanovnika koji ganjaju novac i status. Ovdje se još uvijek živi opušteno i polako, kako i priliči toploj pustinjskoj zemlji pod suncem i palmama.

Također, riječ je o zemlji koja se smatra jednom od najmiroljubivijih u regiji, a samim time i jednim od važnih diplomatskih igrača među zaraćenim susjedima. Sličan status imaju primjerice i Jordan, Katar, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Oman je otvoren turistima, i premda je stanovništvo tradicionalno te većinski islamske vjere, to ne znači da zaziru od novih ideja ili drugih kultura. Za sebe će rado reći kako su prijateljski nastrojeni, tolerantni i dobri ljudi koji ne dijele druge prema vjeri i naciji.

Kakav kontrast u odnosu na susjedni Jemen koji već godinama grca u sukobima i ratu, ili u odnosu na susjednu Saudijsku Arabiju koja – premda nema otvorenih sukoba na svom terenu – već dugo financira strane borce čime dobiva negativne poene na svjetskoj ljestvici koja mjeri indeks terorizma. Oman tu stoji s ocjenom – nula.

Ovo djelomično mogu zahvaliti i bivšem lideru, sultanu Qaboos bin Saidu koji je održavao miroljubivu vanjsku politiku sve do svoje smrti 2020. godine. Naslijedio ga je sultan Haitham bin Tariq Al Said koji je obećao pratiti njegov put mira, pa s optimizmom možemo planirati putovanja u ovu predivnu zemlju dobre kave i dobrih ljudi.

Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca Al Hamra Oman Oman +1 Oman

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju