Kada pričamo o održivom odmoru, popularni „city break“ jedna je od zadnjih stvari koja nam padne na pamet. Krcate ceste, izgrađenost preko mjere i slično, obično su stvari koje vežemo za gradove. Ipak, neki gradovi itekako drže do održivosti, s obzirom da svijetu nikad više nije stalo do zaštite okoliša.

Portal Uswitch se potrudio, te došao do pet najodrživijih i zelenih gradova prema sljedećim kriterijima: potrošnja energije, prometna infrastruktura, prsitupačnost, onečišćenje i kvaliteta zraka, postotak zelenih površina na raspolaganju.

E pa, evo konačno i poretka:

5. Kopenhagen, Danska

Danska se ponosi time što je predvodnica u tranziciji prema zelenijoj ekonomiji, pa ne čudi vidjeti njezin glavni grad među prvih pet. Blizina grada vodi i veliki broj zelenih površina čine Kopenhagen jednim od najsretnijih mjesta na svijetu – ali i najodrživijih.

4. Dubai, UAE

Iako prilično moderan, s visokim građevinama i skupocjenim automobilima, Dubai itekako brine o zelenilu i održivosti, te se nalazi u TOP 5 gradova. Tome u prilog govori i kampanja koju provode , prigodno nazvana „održivi grad“, koja promovira život na „zeleni“ način.

Dubai - 3 Dubai - 3 (Foto: Getty Images)

3. Brisbane, Australija

Strategija održivost Brisbanea ukorijenjena je u prirodnom okruženju koje se nalazi uokolo grada. U Brisbaneu se drže strategije „Čisto, zeleno, održivo, 2017. – 2031.“, koja je usredotočena na čisti zrak, biološku raznolikost i niske emisije ugljika.

2. Madrid, Španjolska

Glavni grad Španjolske dom je za 300 tisuća stabala i 64 kvadratna kilometra zelenih površina, što ga čini najboljim u mnogim istraživanjima tijekom proteklih godina. Čudesni madridski parkovi jedna su od brojnih turističkih atrakcija, a vi svakako posjetite Monte de el Pardo, zaštićeni park prirode malo izvan grada, koji je otprilike 50 puta veći od njujorškog Central Parka.

Prado - 2 Prado - 2 (Foto: Profimedia.hr)

1. Canberra, Australija

Prema Uswitchovu istraživanju, glavni grad Australije, Canberra, najodrživiji je grad svijeta. Ponosi se fantastičnom uslugom javnog prijevoza, te 48 posto energije dolazi od održivih izvora. Također, uvijek je i među najbolje ocijenjenima kad ja u pitanju zagađenost zraka. U velikoj se mjeri oslanja na solarnu energiju i vjetroelektrane, a i generalno, cijela Australija je veliki broj puta proglašavana liderom održivog razvoja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju