Kada pričamo o održivom odmoru, popularni „city break“ jedna je od zadnjih stvari koja nam padne na pamet. Krcate ceste, izgrađenost preko mjere i slično, obično su stvari koje vežemo za gradove. Ipak, neki gradovi itekako drže do održivosti, s obzirom da svijetu nikad više nije stalo do zaštite okoliša.

Portal Uswitch se potrudio, te došao do pet najodrživijih i zelenih gradova prema sljedećim kriterijima: potrošnja energije, prometna infrastruktura, prsitupačnost, onečišćenje i kvaliteta zraka, postotak zelenih površina na raspolaganju.

E pa, evo konačno i poretka:

5. Kopenhagen, Danska

Danska se ponosi time što je predvodnica u tranziciji prema zelenijoj ekonomiji, pa ne čudi vidjeti njezin glavni grad među prvih pet. Blizina grada vodi i veliki broj zelenih površina čine Kopenhagen jednim od najsretnijih mjesta na svijetu – ali i najodrživijih.

4. Dubai, UAE

Iako prilično moderan, s visokim građevinama i skupocjenim automobilima, Dubai itekako brine o zelenilu i održivosti, te se nalazi u TOP 5 gradova. Tome u prilog govori i kampanja koju provode , prigodno nazvana „održivi grad“, koja promovira život na „zeleni“ način.

Dubai - 3 Dubai - 3 (Foto: Getty Images)

3. Brisbane, Australija

Strategija održivost Brisbanea ukorijenjena je u prirodnom okruženju koje se nalazi uokolo grada. U Brisbaneu se drže strategije „Čisto, zeleno, održivo, 2017. – 2031.“, koja je usredotočena na čisti zrak, biološku raznolikost i niske emisije ugljika.

2. Madrid, Španjolska

Glavni grad Španjolske dom je za 300 tisuća stabala i 64 kvadratna kilometra zelenih površina, što ga čini najboljim u mnogim istraživanjima tijekom proteklih godina. Čudesni madridski parkovi jedna su od brojnih turističkih atrakcija, a vi svakako posjetite Monte de el Pardo, zaštićeni park prirode malo izvan grada, koji je otprilike 50 puta veći od njujorškog Central Parka.

1. Canberra, Australija

Prema Uswitchovu istraživanju, glavni grad Australije, Canberra, najodrživiji je grad svijeta. Ponosi se fantastičnom uslugom javnog prijevoza, te 48 posto energije dolazi od održivih izvora. Također, uvijek je i među najbolje ocijenjenima kad ja u pitanju zagađenost zraka. U velikoj se mjeri oslanja na solarnu energiju i vjetroelektrane, a i generalno, cijela Australija je veliki broj puta proglašavana liderom održivog razvoja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju