Prostrane urbane metropole i poznati prirodni krajolici su mjesta koja se rado obilaze, ali neka od najčudesnijih mjesta zapravo su i – sela.

Svjetska turistička organizacija UN-a (UNWTO), specijalizirana agencija koja promiče „odgovorni, održivi i univerzalno dostupni turizam', upravo je objavila svoj godišnji popis najboljih svjetskih turističkih sela. Bitno je reći i da sva odabrana sela provode izvanredne turističke projekte za očuvanje svoje tradicije i kulture.

Ove su godine nevjerojatna 54 sela predstavljena kao najbolja za posjetu, što je golem skok u odnosu na 32 odabrana prošle godine. Na listi su i neka nevjerojatno udaljena sela kao što je Dhordo u Indiji, pa do poznatih mjesta poput Shirakawe u Japanu, sela slavnog po svojim zgradama.

Shirakawa (Japan) Shirakawa (Japan) (Foto: Getty Images)

Pet peruanskih sela i četiri kineska sela dospjela su na popis, kao i ona iz Kazahstana, Uzbekistana i Moldavije. Ipak, nisu birana samo „sela“, već realno i manji gradovi, tako da se na popisu našlo i jedno mjesto iz Hrvatske. Očito je na ljepotu Rastoka nemoguće ostati imun, kao i na kanjon rijeke Slunjčice, pa se tako ove godine na popisu našao i naš Slunj.

Kad zavirimo u susjedstvo, tek se još jedno selo našlo na ovoj listi. Riječ je o mjestu Tokaj, smještenom u sjeveroistočnoj Mađarskoj, gdje se nalaze i slavni vinogradi koji proizvode famozni Tokajac. Sva druga odabrana manja mjesta ipak se nalaze dalje, osim još poznatog austrijskog skijališta Schladming.

Ako vas zanima, cijeli popis možete naći ovdje, a u nekim selima uživajte i dok gledate našu galeriju, te maštajte kako ćete jedan dan obići neka od njih.

Raj za sve koji žele raditi na daljinu: Selo u srcu Mediterana nudi besplatan smještaj, ured i nevjerojatnu prirodu Sardinija - 1 Sardinija - 2 Sardinija - 3 +1 Sardinija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju