Kako god definirali riječ cool, Norrebro posjeduje sve glavne karakteristike tog pojma. Ovaj multikulturalni danski kvart na sjevernoj strani jezera u Kopenhagenu proglašen je najkul četvrti na svijetu u 2021. godini u anketi vodiča Time Out.

Prestižnu titulu dobio je zahvaljujući svojoj blistavoj kombinaciji povijesnih znamenitosti, ultramoderne arhitekture i sjajnih mjesta za uživanje u jelu i piću. Kopenhagen je europski grad zapanjujuće gastronomske scene, a mnoga poznata odredišta nalaze se upravo u ovoj četvrti.

Unatoč teškim trenucima s kojima su se suočile sve države svijeta u prošlih godinu-dvije, u Norrebrou se u 2021. godini povećao broj restorana, pekarnica i trgovina koje prodaju vina – posebno ona prirodna.

Lisabon Putovanja Objavljena je lista 40 najkul kvartova na svijetu: Vladaju crvene cigle, industrijski šarm i humanost

Procvale su i lokalne inicijative – poput projekta Nedjelja bez automobila, koji je prometne gužve u trgovačkoj ulici Nørrebrogade zamijenio s buvljacima i live koncertima. Zaživjele su i druge grane umjetnosti, a posebno hvaljena bila je interaktivna izložba Usylinge Stier (Nevidljivi putevi).

Povrh svega u Norrebru je ovoga ljeta održan i WorldPride – najznačajniji događaj LGBTQ+ zajednice na svijetu.

Što bi bio savršeni dan u Norrebru, pitate se? Time Out predlaže da dan započnete šalicom kave i najboljim kroasanom u gradu u pekarnici Rondo. Potom prošećite prekrasno uređenim parkom u sklopu groblja Assistens Kirkegård, koje je i posljednje počivalište danskog pisca Hansa Christiana Andersena.

Slika nije dostupna Putovanja Kopenhagen je danas grad po mjeri, ali nekad je bio poznat kao luka sumnjivih poslova

Obavite šoping u ulici Jægersborggade, koja nudi sve, od second-hand trgovina s odjećom preko dućana s održivim posuđem do šarmantnih kutaka s nordijskim proizvodima za njegu kože. Jedite u bistrou Silberbauers, a obavezno popijte i piće u modernom pubu The Barking Dog.

Vodič Time Out ove je godine odabrao 49 najkul četvrti na svijetu. Kako bi došli do ovog popisa, urednici i novinari Time Outa napravili su globalnu anketu u kojoj je sudjelovalo 27.000 svjetskih putnika.

Kophenhagen, Danska Putovanja Pivo je moj prijatelj, a prekovremene mi dobro plati: 7 navika i stavova koje ćete pokupiti u Danskoj

Drugo mjesto ljestvice zauzeo je Andersonville u Chicagu, a brončana medalja dodijeljena je četvrti Jongno 3-ga u Seoulu. U prvih 10 najkul četvrti vodiča Time Out našla su se još tri europska mjesta – Leith u Edinburghu na četvrtom mjestu, Station District u Vilniusu na petom i XI. četvrt u Budimpešti na osmom mjestu.

Cijeli popis najkul četvrti Time Outa za 2021. godinu pronađite na službenim stranicama vodiča.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju