Danska metropola Kopenhagen dom je šarenih zgrada i arhitekture koja ostavlja bez daha, uređenih perivoja i staza za bicikliste, slobode i različitosti zbog čega se ovdje svatko može osjećati kao kod kuće… Treba li vam još razloga za posjet? Hm, pokušajmo s malim, šarenim mjestom uz jedan od krakova kanala.

Nyhavn je dio grada u kojem se danas nalaze kafići, restorani, dućani i terase uz kanal… Nalazi se uz jedan od gradskih kanala, a poznat je po svojim zelenim, plavim, crvenim i žutim zgradama uredno naslaganim u nizu. Ovo je odlično mjesto za posjetioce Kopenhagena jer pruža lijep pogled na kanal, šarenu ulicu i gradsku vrevu. Stoga ne čudi što je ponekad ovdje teško pronaći mjesto za sjesti.

No, naizgled veselo i ležerno okupljalište domaćih i turista skriva nešto mračniju i intrigantniju prošlost

Luka sumnjivih poslova

Nyhavn ili nova luka započinje kod Kraljevog novog trga, najvećeg u gradu, a završava u gradskoj luci. Izgradio ga je slavni kralj Kristijan V koji je vladao Danskom i Norveškom. U to doba Danska je bila mala sila u usponu i državni budžet bio je „podebljan“ uspješnom trgovinom sve do Konstantinopola.

Koliko god državni budžet bio izdašan, gradnja kanala ipak je spala na besplatan rad švedskih ratnih zatvorenika. Mora da je modernim turističkim vodičima zanimljivo voditi švedske grupe kroz ovu ulicu.

Njegove zgrade potječu iz 17. i 18. stoljeća, a svojim bojama unose malo šarenila i živosti u hladnije sjevernjačke ulice. No, u davna vremena nisu fasade bile te koje su unosile veselje u ulicu. Kako je kanal završavao kod trga gdje bi se iskrcavala roba iz brodova, tako su i mornari i ribari voljeli malo protegnuti noge u blizini.

Da bi zaradili na umornim mornarima na kraju dana, domaći poduzetnici brže bolje otvorili su duž ulice birtije i kupleraje. Stoljećima je Nyhavn bio poznat kao opasna zona u kojoj se odvijaju mutni poslovi.

Tek nakon Drugog svjetskog rata dio građana formirao je udrugu koja je zahtjevala od vlasti da se pozabave revitalizacijom ovog djela grada. Radovi su počeli: umjesto trošnog parkinga, uređena je pješačka staza, a uskoro su počeli nicati moderni restorani, kafići i dućani. Fasade su obnovljene i zasjale u živahnim bojama. Cijeli prostor počeo je privlačiti domaće stanovnike i strane goste.

Žamor, vreva i uspomene na druga vremena

Danas će vam Danci ponosno preporučiti Nyhavn kao mjesto za izlazak, naročito u zimsko blagdansko doba kada je okićeno i šarenije nego inače. A tek kad se na površini vode stvori led, ovo mjesto postaje posebna zimska bajka.

U kanalu možete uočiti i tradicionalne drvene brodove. Dio su lučkog muzeja na otvorenom, tako da je ta strana kanala posljednjih 50 godina rezervirana za brodove koji više nikuda ne plove.

Za kraj, čeka vas još jedno posebno iznenađenje. Ovdje je, na broju 67 a potom na broju 18, dva desetljeća boravio i slavni pisac bajki, Hans Christian Andersen. No, čini se da našeg junaka iz djetinjstva još možemo gledati nevinim dječjim očima.

U njegovim dnevničkim zapisima ne samo da nema bluda i divljeg života kakav je bio tipičan za Nyhavn, već upravo suprotno. Hans je cijeli život bio sramežljiv i povučen, opisujući samog sebe kao ružno pače. Posjetio je bordel svega par puta i svaki put završio s prostitutkom – u razgovoru.

U Nyhavnu je konačno i umro, a uspomena na njega ostala je u obliku spomen ploče i male suvenirnice posvećene njegovom liku i djelu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju