Kako Stari kontinent obiluje dobrim mjestima za klopu, dobro je poznato. Britanski Guardian tako je odlučio uključiti i svoje čitatelje iz raznih zemalja u izbor „IT“ mjesta, a ovo su, ako je vjerovati njima, neka od jela i restorana gdje vam ne gine uživanje na najjače.
Svježi plodovi mora, Atena
Na tržnici Varvakios Agora u Ateni skriveni su morski plodovi toliko svježi da zrak miriše na more. U restoranu Hasapika možete odabrati ribu i odrediti kako je želite pripremljenu, a između ostalog nude se pečena hobotnica, ceviche od lososa, golemi prženi škampi – izbor je beskrajno ukusan. No vrhunac je jelo naziva „Tava Hasapika“ – u njemu se nalazi ručno rađena tjestenina u umaku od rajčice prepuna rakova, dagnji i škampa. Iako se neki kunu da u njoj mogu uživati i tri osobe, za potpuni užitak, ipak neka budu dvije. Cijena je također prihvatljiva – 28 eura.
Mesne rolice, Bukurešt
Na tržnici Obor, nekoliko milja sjeverozapadno od starog grada Bukurešta, restoran Terasa Obor je mjesto za uživanje u specijalitetima s roštilja. Poznat je po svom jelu „mici“, a riječ je o malim mesnim rolicama od govedine ili janjetine, slične koftama. U središtu užurbane tržnice, ovo je glavno mjesto za promatranje i omiljeno mjesto među lokalnim stanovništvom. Mici koštaju po pet leja (oko jednog eura), a obavezno se poslužuju sa senfom.
Pierogi, Krakov
Krakov je prekrasan grad. Slobodno „zalutajte“ u uličicu u povijesnom srcu grada i prošećite do restorana No Bones, udaljenog tri minute hoda od glavnog trga. Za malo više od 7 eura, dobit ćete pladanj popularnih pierogija, koji vam dugo neće izići iz glave. Nakon toga možete nastaviti istraživati grad, obići dvorac Wawel, Židovsku četvrt…
Pečena tuna, Madeira
Ušuškan ispod zidina srednjovjekovne utvrde, iznad stjenovite morske obale, Santiago Beach Bar u Funchalu (rodnom mjestu Cristiana Ronalda) nije mjesto koje izgleda „fensi“ i teško da će vas privući na prvu. Ali, naručite li tanko rezani, pečeni odrezak tune, doslovno ćete osjetiti miris i divljinu oceana iz kojeg je tad dan ulovljen. Ovo su trenutci koji ostaju u pamćenu cijeli život.
Zagoreni špageti, Bari
Špageti all'assassina, također poznati kao „spaghetti bruciati“ (zagoreni špageti), jedna je od čudesnijih tjestenina na jugu Italije; možete je naručiti u većini restorana, a izrađuje se posebno po narudžbi. Ovo je možda najpoznatije tradicionalno jelo Apulije i u brojnim putopisnim TV emisijama. Tajna je u umaku od rajčice, ali i u načinu pripreme. Kuhaju se na laganoj vatri dok ne budu hrskavi, odnosno djelomično zagoreni špageti. Budući da su vrlo pikantni, često ćete nakon prvog zalogaja tražite nešto za gašenje „vatre“.
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine +0