Neke od njih možete pronaći, naravno, u više država. Primjerice, vudu-tržnice nije teško pronaći u Latinskoj Americi ili Africi, a plutajuće tržnice diljem jugoistočne Azije, no ovdje ćemo navesti one najpopularnije kao primjer. Krenimo!


1. Čarobnjačka tržnica (Bolivija)

Vjerujete li u duhove ili vas zanimaju lokalna vjerovanja i običaji, možda nema boljeg načina da im se približite od odlaska na Čarobnjačku tržnicu La Paza. U ponudi ćete pronaći razne stvari potrebne za rastjerivanje zlih duhova, amajlije i sastojke za ljekovite napitke, pa ne čudi što je to omiljeno hodočasničko mjesto raznih šamana i astrologa. Dakle, nećete pronaći školski pribor za Hogwarts. Umjesto toga dočekat će vas bizarnosti poput osušenih fetusa životinja, leševa žaba, kamenja asteroida…

2. Tržnica paukova (Kambodža)

Za one koji se panično boje paukova imamo dobru vijest: barem nisu živi! Ali za one koji ih vole, onda imamo tužnu vijest… Tržnice paukova u Kambodži mjesta su na kojima možete isprobati malo drugačiju domaću kuhinju. Svi mi volimo misliti da smo totalni „foodies“ stručnjaci i svjetski gurmani, no neka o tome donese presudu posuda puna hrskavih tarantula (vegetarijancima se oprašta). Začudo, oni koji su ih probali tvrde da, u najmanju ruku, nisu loši: nešto poput mješavine pohane piletine i ribe. Isprobao ih je i slavni Gordon Ramsay pred kamerama – samo ćemo reći da je velik dio njegovih reakcija morao biti cenzuriran.

3. Vudu fetiš tržnica (Togo), Mercado de Sonora (Meksiko)

Prvo što nam je palo na pamet bilo je - ne preporučujte ove tržnice onima kojima ste se možda zamjerili. No kada smo malo pronjuškali, otkrili smo da je riječ o predmetima koji se koriste u tradicionalnoj medicini i spravljanju lijekova. Domaći doktori vjeruju kako čudesni napitci imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje te da mogu izliječiti brojne bolesti, pa je tako ova tržnica zapravo i lokalna ljekarna za one koji si ne mogu priuštiti skupe tretmane i lijekove.

4. Tržnica romskih mladenki (Bugarska)

Zove se tržnica i da, uistinu kupujete mladenku – no nije baš tako poslovno kako zvuči. Riječ je o tradiciji u kojoj djevojke i mladići zajedno sa svojim obiteljima odlaze na tržnicu. Svi se srede, našminkaju i odjenu najljepšu odjeću u nadi da će privući najboljeg bračnog partnera – ako si ga mogu priuštiti. Naime, cijene znaju biti paprene.

5. Tržnica Maeklong (Tajland)

Ova tržnica nije toliko poznata po neobičnim stvarima koje se prodaju, već po svojoj lokaciji. Naime, smještena je nasred pruge kojom prolazi vlak. Zbog toga ju zovu najopasnijom tržnicom svijeta. Dobro, mi izvan Tajlanda ju tako zovemo – oni baš ne trzaju. Kada prodavači ugledaju obavijest da vlak nailazi, počinje svakodnevni proces: u roku od nekoliko minuta namirnice se unose pod šator, šator po potrebi malo pomakne, a oni nastavljaju sjediti sa strane kao da se ništa neobično ne događa – sve dok vlak ne prođe. Nakon toga namirnice se opet vraćaju i šoping na pruzi se nastavlja.

6. Ka Firsuhi, tržnica pticama (Afganistan)

Osim uobičajenih tržnica s robom, tepisima i hranom, u glavnom gradu Kabulu možete pronaći jednu na kojoj žamor kupaca nadvladavaju cvrkutanje i kokodakanje. Ptice su česti dragi ljubimci stanovnika Kabula, pa i ne čudi što postoji čitava tržnica posvećena njima. Za brojne prodavače to je više od posla – to su hobi i znanje koji se prenose generacijama.

7. Plutajuće tržnice: Damnoen Saduak (Tajland)

Dobro ste pročitali, to je uistinu tržnica na vodi. Naime, prodavači drže robu u tradicionalnim čamcima i veslaju od kupca do kupca. Možda se ne čini praktičnim, ali taj način prodaje nastao je upravo iz praktičnih razloga – onima koji donose robu iz svojih vrtova bilo je jednostavnije spustiti se čamcem niz rijeku do mjesta prodaje. Takav način trgovanja na nekim mjestima star je stotinama godina. Možete ih također pronaći u Vijetnamu, Indoneziji – a nikako ih ne možete promašiti, samo pratite rijeku!

8. Tržnica Izmailovsky (Moskva, Rusija)

Popularne lutke za gniježđenje jedan su od omiljenih simbola i suvenira iz Rusije. Te šarene drvene figurice možete lako pronaći gotovo svuda, no njihovo „gnijezdo“ je na tržnici Izmailovsky. Osim lutkica možete pronaći i prekrasne, ručno rađene i obojene vaze, tanjure, ukrase za dom… Ali i omastiti brk ruskim delikatesama i ugrijati se pod šubarama!

9. Noćna tržnica Shilin (Taipei, Tajvan)

Na putovanjima nema spavanja. Zato je ovo idealna prilika za kupnju suvenira ili isprobavanje domaćih proizvoda za one koji su cijeli dan proveli na izletima i razgledavanju grada. Jedna od najvećih i najpoznatijih noćnih tržnica Tajvana oduševit će vas ponudom iz lokalne kuhinje koja radi od 8 navečer do 2 ujutro.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju