Slavna Transbutanska staza ponovno je otvorena, na radost planinara i zaljubljenika u istraživanje predivnih krajolika. Transbutanski trail stotinama godina koristili su hodočasnici, glasnici, vojske i trgovci. Sve do 1960-ih to je bio jedini način putovanja i komunikacije diljem zemlje. Na svom vrhuncu butanski trail imao je značajno društveno-ekonomsko, političko i duhovno značenje, povezujući razne zajednice u jednu naciju. Protežući se 403 km između gradova Haa na krajnjem zapadu i Trashigang na istoku, TBT prolazi kroz 27 gewoga (sela) i devet dzongkhaga (okruga) Butana.

Nakon izgradnje prve nacionalne autoceste u Butanu 1962. staza se više nije koristila kao glavna prometna ruta. Mostovi, pješačke staze i stepenice s vremenom su se urušili jer se staza nije održavala. Kako se ne bi zaboravila i potpuno propala, Butan se bacio na oživljavanje drevne staze nakon 60 godina zanemarivanja. Taj živi muzej prepun je priča, mitova i legendi. Koristi ga lokalno stanovništvo, kao i turisti za planinarenje, brdski biciklizam, trčanje i, što je najvažnije, povezivanje s ruralnom kulturom i poviješću Butana.

Butan - 1 Butan - 1 (Foto: Unsplash)

Trenutačno se radi na mreži seoskih kuća koje turistima nude uvid u ruralni život Butana, primajući goste koji se ondje mogu odmoriti, fino najesti, kao i dobiti pečat u putovnici traila. Do danas postoji više od 60 "ambasadora baštine" koji ugošćuju posjetitelje.

Butan - 2 Butan - 2 (Foto: Unsplash)

Preko programa Passport Ambassador lokalni poljoprivrednici i ljudi koji žive u ruralnim mjestima otvaraju vrata domova kako bi posjetiteljima poslužili tradicionalna jela te za stolom otkrili nešto više o kulturi i baštini. Oni koji žele posjetiti taj kutak svijeta mogu se javiti neprofitnoj organizaciji Trans Bhutan Trail, koja će osigurati vodiča, vozača, smještaj, plan ruta staza, sve obroke i posjete seoskim farmama. Sav profit od putovanja vraća se u održavanje staze i zajednica koje žive uz nju.

Planovi za vikend: 5 nacionalnih parkova u "susjedstvu" koje će planinari obožavati Nacionalni parkovi za planinarenje - 1 Nacionalni parkovi za planinarenje - 3 Nacionalni parkovi za planinarenje - 2 +4 Nacionalni parkovi za planinarenje - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju