Obala rozog granita, poznata i kao Cote de Granit Rose, dio je obale koja pripada sjevernoj francuskoj pokrajini Bretanji. Ime je dobila po impresivnoj nijansi kamenja razasutog duž obale, a koje u suton postaje gotovo pa ružičasto ili poprima roze nijanse. Ovo ju čini jednom od samo tri obale na svijetu koje imaju ovakvu boju granita.

Dodatnu romantiku stvaraju i neobične formacije stijena, među kojima se ističu Ploumanac’h (francuski naziv za “omiljeno selo”) i Perros-Guireca. Ovo je raj na zemlji za sve ljubitelje prirode, ali i one koji vole istraživati kulturnu baštinu usred prekrasnih krajolika.

Obala rozog granita je i dom jedne od najvećih kolonija morskih ptica na svijetu – ovdje ćete zateći i moći proučavati njorke i brojne druge vrste.

Kako biste istinski uživali u neobičnom i netaknutom prirodnom okruženju, ovo područje je najbolje istražiti pješice, pa je zgodan podatak i da se ovdje nalazi jedna od najpopularnijih pješačkih staza u Francuskoj. Kako i ne bi bila, kada je s nje pruža pogled na slikovite i jedinstvene prirodne stijene okružene ružičastim pijeskom.

Međutim, ni to nije sve. Kada ste već ovdje, svakako trebate posjetiti i njene druge glavne atrakcije. Od plaža, isplati se svratiti na (jednu od) tri najpopularnije: Trestrignel, Tresraous i Saint Guirec. U obližnjem gradiću nalaze se i drevna crkva, kapelica i povijesni muzej.

Tu je i Sept-Ils, arhipelag kojem se može pristupiti brodom. Riječ je o najvećem rezervatu za ptice u Francuskoj. Mnoštvo vrsta ovdje egzistira “rame uz rame”, pa ćete svjedočiti suživotu njorki, galebova i drugih egzotičnih vrsta.

U Tregastelu ćete pronaći akvarij Brittany koji će vam predočiti morski život, ali i u kojem ćete moći uživati u tzv. Forumu de Tregastal, bazenu tople i ugodne morske vode.

Mali koraci s kojima možemo sačuvati naše more i otoke za generacije koje dolaze Kornati +0 More

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju