Nakon što je slučajni požar prije deset godina uništio staro sklonište Barroude u srcu Nacionalnog parka Pirineji, planira se gradnja novog objekta koje bi pružilo siguran zaklon planinarima uz očuvanje veličanstvenog prirodnog okruženja u kojem se nalazi.

Norveška arhitektonska tvrtka Snøhetta koja je odabrana na natječaju da osmisli izgled novog skloništa zamislila ga je kao kompaktnu strukturu koja se savršeno uklapa u krajolik.

Novo sklonište bit će napravljeno od lokalnog kamena, recikliranog drveta i aluminija, a nalazit će se na mjestu starog – u neposrednoj blizini jezera Barroude u Aragnouetu u Francuskoj. Položaj je pomno odabran kako bi se iskoristila postojeća topografija i smanjila potreba za nepotrebnim bušenjima i kopanjima terena.

Savršeno ukloppljen u okoliš Savršeno ukloppljen u okoliš (Foto: Snøhetta)

Reciklirani materijali i ekološka gradnja

Cilj nije samo upotrijebiti materijale s manjim ugljičnim otiskom, već i na druge načine utjecati na ekološke aspekte izgradnje, primjerice smanjiti težinu same konstrukcija koja će biti prethodno sklopljena prije nego što se helikopterom prebaci na željenu poziciju i ugradi.

Oblik skloništa inspiriran je prirodnim krivuljama krajolika – veliki krov s posađenim biljkama na nježan način stapa se s planinskim krajolikom, dok je vanjski dio od aluminija dizajniran da se odupre snažnim vjetrovima koji pušu u na ovom području.

Zgrada bi trebala poslužiti i kao novi centar za prijem i podršku za osoblje ovog francuskog nacionalnog parka u departmanima Hautes-Pyrenees i Pyrenees-Atlantiques, a koji se nalazi i na UNESCO-ovom popisu Svjetske baštine.

Moderan i jednostavan dizajn skloništa u Nacionalnom parku Pirineji Moderan i jednostavan dizajn skloništa u Nacionalnom parku Pirineji (Foto: Snøhetta)

540 kvadrata prostora

Novo sklonište će se prostirati na 540 četvornih metara, a bit će podijeljeno na dva glavna funkcionalna područja – prostori otvoreni za javnost sa spavaonicama, blagovaonicom, toaletima i recepcijom te privatne sobe rezervirane za upravitelja skloništa i osoblje Nacionalnog parka Pirineji.

Sljedeća faza projekta započet će 2025. godine, a sklonište bi trebalo biti gotovo do 2027. godine. Kako će ono izgledati, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Na 2700 metara: Planinarsko sklonište u Dolomitima koje izgleda kao da će se svaki čas otklizati u dolinu Sklonište Fanton u Dolomitima - 1 Sklonište Fanton u Dolomitima - 4 Sklonište Fanton u Dolomitima - 3 +0 Sklonište Fanton u Dolomitima - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju