Ako se zateknete u Beču i poželite jednodnevnog izleta u mirne zelene nizine kraj Dunava, krenite na sjever. Ondje ćete zateći pitoma mjesta i prekrasnu prirodu stvorenu za piknik ili šetnju, a usred nje impresivni dvorac. Ovo je jedan od onih za koje malo putnika zna, a kad ih otkriju – pitaju se kako do sad nisu čuli za njega.

Burg Kreuzenstein samozatajni je biser smješten u austrijskom mjestašcu Leobendorf, svega dvadesetak kilometara od centra Beča. U blizini brdašca na kojem se nalazi prolazi rijeka Dunav.

Pretpostavlja se da je podignut na ovom mjestu u 12. stoljeću. Nakon stradanja u Tridesetogodišnjem ratu između 1618. i 1648. godine, dugo je stajao zaboravljen u ruševinama i propadao. Tako je bilo sve dok u 18. stoljeću nije dobio nove vlasnike koji su ga odlučili ponovno podići, ne dirajući njegove srednjovjekovne temelje.

Obnovljen je u drugoj polovici 19. stoljeća u drugačijem stilu, no već postojeći ostaci prijašnjeg dvorca nisu rušeni već su iskorišteni u gradnji. Štoviše, novi vlasnici htjeli su što bolje dočarati duh srednjeg vijeka, pa su diljem Europe skupljali prikladan materijal kako bi konačni rezultat bio što vjerniji. Osim materijala za gradnju, dovezeni su i namještaj te impresivna zbirka oružja. Zato, iako nije originalan, djeluje autentično.

Tek što je podignut iz pepela, već ga je zadesila nevolja: u 1945. godini stradao je prilikom sukoba njemačke vojske i Crvene armije. Srećom, šteta je brzo popravljena.

Danas je otvoren kao muzej, popularan je među turistima, ali i služi za snimanje filmova i serije. Čak ga se često miješa sa srednjovjekovnim Burg Liechstensteinom u kojem je devedesetih sniman film Tri mušketira. Ovaj ćete ipak prepoznati kao lokaciju na kojoj se snimao Netflixov serijal The Witcher.