Ako se zateknete u Beču i poželite jednodnevnog izleta u mirne zelene nizine kraj Dunava, krenite na sjever. Ondje ćete zateći pitoma mjesta i prekrasnu prirodu stvorenu za piknik ili šetnju, a usred nje impresivni dvorac. Ovo je jedan od onih za koje malo putnika zna, a kad ih otkriju – pitaju se kako do sad nisu čuli za njega.

Burg Kreuzenstein samozatajni je biser smješten u austrijskom mjestašcu Leobendorf, svega dvadesetak kilometara od centra Beča. U blizini brdašca na kojem se nalazi prolazi rijeka Dunav.

Pretpostavlja se da je podignut na ovom mjestu u 12. stoljeću. Nakon stradanja u Tridesetogodišnjem ratu između 1618. i 1648. godine, dugo je stajao zaboravljen u ruševinama i propadao. Tako je bilo sve dok u 18. stoljeću nije dobio nove vlasnike koji su ga odlučili ponovno podići, ne dirajući njegove srednjovjekovne temelje.

Obnovljen je u drugoj polovici 19. stoljeća u drugačijem stilu, no već postojeći ostaci prijašnjeg dvorca nisu rušeni već su iskorišteni u gradnji. Štoviše, novi vlasnici htjeli su što bolje dočarati duh srednjeg vijeka, pa su diljem Europe skupljali prikladan materijal kako bi konačni rezultat bio što vjerniji. Osim materijala za gradnju, dovezeni su i namještaj te impresivna zbirka oružja. Zato, iako nije originalan, djeluje autentično.

Tek što je podignut iz pepela, već ga je zadesila nevolja: u 1945. godini stradao je prilikom sukoba njemačke vojske i Crvene armije. Srećom, šteta je brzo popravljena.

Danas je otvoren kao muzej, popularan je među turistima, ali i služi za snimanje filmova i serije. Čak ga se često miješa sa srednjovjekovnim Burg Liechstensteinom u kojem je devedesetih sniman film Tri mušketira. Ovaj ćete ipak prepoznati kao lokaciju na kojoj se snimao Netflixov serijal The Witcher.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju