New River je kanjon oko istoimene rijeke u južnom dijelu Zapadne Virginije, koja je u prosincu 2020. godine proglašena 63. Nacionalnim parkom i rezervatom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na ovaj način zaštićena su 263 četvorna kilometra šumskog i planinskog područja Apalačkog gorja i 28 četvornih kilometara oko same rijeke u okruzima Fayette, Raleigh i Summers. Rijeka New River duga je oko 510 kilometra, a prolazi kroz tri američke države: Sjevernu Karolinu, Virginiju i Zapadnu Virginiju.

Slika nije dostupna Putovanja Kad ne vidiš šumu od drveća: Veličanstven park sekvoja s najvećim stablima svijeta

Ovo je područje već dugo popularno turističko mjesto za ljubitelje aktivnog odmora, a posebice raftinga i kajakaštva na uzburkanoj rijeci. Svakako vrijedi istražiti i okolicu, a posebice gradove duhove koje je „progutalo“ raskošno zelenilo, a u kojima su nekoć živjeli rudari.

Od 1800. do Velike depresije, naime, u ovom dijelu Zapadne Virginije neobuzdano se vadio ugljen, a mnogi su se doseljavali idući trbuhom za kruhom. Nažalost, brojni radnici stradali su u eksplozijama i urušavanjima rudnika. Rudnici su zatvoreni u 20. stoljeću, a većina se stanovništva raselila.

Slika nije dostupna Putovanja Crni dijamanti: 5 najljepših nacionalnih parkova u Africi zbog kojih bismo se spakirali istog trena

Prvi pokušaj smanjivanja štete načinjene eksploatacijom prirodnih resursa napravljen je 1978. godine, kada je područje oko rijeke New River dobilo status nacionalne rijeke. Nova klasifikacija dodatno će zaštititi područje, ali zasigurno privući i brojne zaljubljenike u prirodu.

Ovo područje ponosi se i čeličnim mostom New River, koji se izdiže 267 metara iznad rijeke kod Fayettevillea. Most je dug 914 metara, a otvoren za javnost 1977. godine te se gotovo tri desetljeća smatrao najdužim svjetskim mostom s jednim lukom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju