Drugi najveći kontinent na svijetu, Afrika, poznata po safarijima u divljini te raznolikom biljnom i životinjskom svijetu može se pohvaliti mnoštvom nacionalnih parkova. Jeste li znali da u Africi ima više od 50 nacionalnih parkova? Neki od njih toliko su lijepi da bismo istog trena spakirali kufere.

Nacionalni park Seregenti, Tanzanija

Nacionalni park Seregenti predstavlja Afriku kakvu ste oduvijek zamišljali. Netaknuti krajolik, savane i mnoštvo divljih životinja. Jedan od najpoznatijih afričkih nacionalnih parkova nalazi se na popisu svjetske baštine i dom je velikoj afričkoj petorici – slonu, nosorogu, lavu, leopardu i bivolu.

Želite li prisustvovati najvećem spektaklu divljine na zemlji posjetite Seregenti u vrijeme velike seobe (od siječnja do veljače i od lipnja do srpnja) kada milijuni gnuova, zebra, gazela i drugih divljih životinja migriraju u potrazi za svježim pašnjacima.

Nacionalni park Virunga, Demokratska republika Kongo

Virunga je najstariji afrički nacionalni park, osnovan 1925. godine i često se smatra dijamantom svih parkova na kontinentu. Nalazi se u istočnom dijelu DR Kongo. Šume, savane, planine te aktivni vulkani čine prizore za pamćenje. Ovo je jedno od biološki najraznolikijih područja afričkog kontinenta te dom ugroženim vrstama poput gorile i okapija, životinje iz porodice žirafa. 

Nacionalni park Bwindi, Uganda

Ovaj čudesni nacionalni park smješten je na jugozapadu Ugande te je dom mnoštvu leptira, ptica i više od 100 vrsta sisavaca. U tropskim kišnim šumama, koje ostavljaju bez daha, možete naići na rijetku divovsku šumsku svinju ili pak krdo slonova. No ovaj nacionalni park najpoznatiji je po gorilama.

U parku živi oko 400 divljih gorila, što čini oko polovice svjetske populacije. Glavna turistička atrakcija je naravno praćenje gorila, za što je potrebna posebna dozvola, koja se izdaje u ograničenom dnevnom broju, pa morate unaprijed planirati želite li se susresti licem u lice s tom predivnom životinjom.

Nacionalni park Chobe, Bocvana

Nacionalni park Chobe smješten je na sjeveru Bocvane, a zahvaljujući moćnoj rijeci Chobe, koja pruža cjelogodišnji izvor vode, ovo je područje dom za mnoštvo divljih životinja. Krstarenje rijekom za vrijeme zalaska sunca svakoga će očarati, i prirodom i životinjama poput nilskog konja, krokodila ili pak žirafe koja se spustila do obale kako bi popila malo vode. Ovo mjesto dom je i brojnih rijetkih vrsta ptica.

No volite li slonove, onda morate posjetiti Chobe. Pojedinačna stada ponekad broje stotine slonova, a procjenjuje se da ih u parku ima više od 120 tisuća. U ovom parku postoje i jednako velika stada bivola. U parku možete naletjeti i na moćnog lava ili pak leoparda. Chobe je svakako jedan od dragulja afričkog kontinenta koji vrijedi staviti na svoj popis.

Nacionalni park Kruger, Južna Afrika

Gigantski nacionalni park, veličine države poput Izraela, dovoljno je velik da ponudi ponešto za svakog tko se ondje nađe. Raznolike divlje životinje, uključujući veliku afričku petoricu, nema sumnje da da je ovo jedno od onih mjesta koja će Vas ostaviti bez daha.

Procjenjuje se da u parku živi oko 1500 lavova, crni i bijeli nosorozi te više od 400 vrsta ptica. U parku ćete naići na geparda ili pak ogromnog leoparda, žirafu, slona, gazelu ili pak antilopu. Sve te životinje i više od 100 vrsta gmazova našli su svoj dom na ovom predivnom mjestu. Još jedan veliki plus, koji čini park posebnim, jest velika raznolikost drveća i cvijeća. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju