Kako Slovenci itekako drže do prirodnih ljepota i održivosti sve nam je jasnije i jasnije proteklih godina, a novom turističkom stazom odlučili su turistima, ali i svojim stanovnicima, ponuditi najbolje od zemlje.

Ekološki odmor je hit u svijetu – baš kao što bi trebao biti. Ako želimo spasiti planet, ali i dalje uživati u radostima putovanja, eko-turizam je pravi put. A od zelenih turističkih destinacija diljem svijeta, Slovenija se može smatrati jednom od predvodnica. Nama susjedna zemlja brzo postaje poznata kao jedan od lidera održivosti na kontinentu.

Jedna od najnovijih ekološki svjesnih inicijativa u zemlji je, kako prenosi portal timeout.com, „Put do zelenih prijestolnica Slovenije“, odnosno staza koja povezuje tri 'regionalna središta' zemlje: Ljubljanu, Kočevje i Belu Krajinu. Iako je ruta pokrenuta u listopadu 2020., zbog pandemije je tek sada vjerojatno prva prava prilika koju će većina međunarodnih putnika imati za posjetu.

Ljubljana je glavni grad Slovenije. Kozmopolitska i zelena, ugodna za posjet i šetnju, ali i dom Parka prirode Ljubljansko barje, najvećeg močvarnog područja u zemlji.

Kočevje se smatra slovenskom „prijestolnicom prirode“. Sam grad se nalazi u srcu netaknutog šumskog područja, dok se u širem području nalazi prašuma bukve Krokar pod zaštitom UNESCO-a. To je sjajno područje za avanturiste koji mogu istražiti „čistu“ prirodu - a možda čak i uočiti neke medvjede.

Konačna stanica, Bela Krajina, takozvana je slovenska „kulturna prijestolnica“. Poznata je kao srce slovenske kuhinje, a ima i mnoštvo vinograda. Sve destinacije na Ruti zelenih prijestolnica dobile su certifikate održivosti, što znači da ispunjavaju visoke standarde za razvoj turizma na održiv način.

No, koji je najbolji način putovanja Zelenom rutom? Vlakovima! Cijela je ruta pokrivena željezničkim linijama, što vam osigurava izbjegavanje trovanje okoliša, koje je neminovno ako ne posjedujete električni automobil. Turisti su također dobrodošli da rutu pređu biciklom – iako su, upozoravamo, neke od etapa prilično duge.

U svakom slučaju, sve o Ruti zelenih prijestolnica Slovenije saznajte na sljedećem linku.

Bravo, susjedi! Na CNN-ovom popisu najljepših željezničkih ruta Europe našle su se čak dvije u blizini Hercegovina se našla na četvrtom mjestu ljestvice Lonely Planeta +0 Mostar - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju