Jedan od najpoznatijih portala na svijetu, CNN, ovih dana je u svojoj rubrici za putovanja objavio popis 10 najljepših željezničkih ruta Europe. A ono zbog čega se imamo razloga veseliti nisu samo dobre ideje.

Naime, rame uz rame s rutama koje prolaze idiličnim talijanskim krajolikom i UNESCO-vom austrijskom štićenicom Semmering koja spaja Beč i Veneciju, našla su se i dvije zemlje bivše Jugoslavije.

Jedna od njih je slovenska bohinjska željeznica, dio šire mreže koja povezuje Italiju s Mađarskom i Austriju s Hrvatskom i Italijom. Bohinjska željeznica povezuje Prag s Trstom, tj. s kontinenta vodi na Jadransko more. Na CNN-u ističu kako ova povijesna željeznička ruta ima čak 28 tunela i 65 mostova, uključujući i najveći kameni željeznički most Solkan na rijeci Soči.

Druga je željeznička pruga u Bosni i Hercegovini, koja povezuje prijestolnicu Sarajevo i prekrasni Mostar. Opisali su ovu dvosatnu vožnju kao „iskustvo na drugoj razini“. Pruga prolazi kraj zelenih gora i planina, klifova i smaragdne Neretve, a završava u „jednom od CNN-ovih najdražih malih gradova Europe“.

Što reći nego: čestitke, dragi susjedi!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju