Posjetili smo Marseille, a jedna od četvrti koja nas je najviše oduševila bila je Notre-Dame du Mont. Smještena sjeverno od gradske luke i centra grada, ova šarolika četvrt nudi autentično i jedinstveno iskustvo. Do nje se od gradske luke može stići za desetak minuta lagane šetnje, ali čim stignete, osjećat ćete se kao da ste prešli granicu u neki drugi svijet.

Šarolika mješavina kultura

Ovdje posjetitelji neće imati baš osjećaj kao da su u Francuskoj. Mi smo za svoj boravak u Marseilleu odabrali smještaj u privatnom Airbnbu u ulici Rue d'Aubagne. Tijekom dana ta ulica izgleda kao da ste se našli u nekom marokanskom gradu, prepuna je dućana i tržnica s ponudom sjevernoafričkih proizvoda, od Maroka pa sve do Tunisa. Neki bi taj dio grada nazvali opasnim ili getom, ali mi smo se baš lijepo proveli. Ima nešto posebno u tom užurbanom, magičnom dijelu grada, dok za samo deset minuta možete biti u dijelu Marseillea koji više nalikuje na luksuzni dio Pariza nego na Marrakech.

Frizerski saloni za hrabre

Jedna od prvih zanimljivosti koje primijetite u ovoj četvrti jesu brojni frizerski saloni. Teško da ćete naići na klasične salone kakve poznajemo u Hrvatskoj. Većina je specijalizirana za afrofrizure i kolone čekaju da ih se uredi, a uz njih tu su i turski barberi poznati po uređivanju ne samo kose već i brade. Muški i ženski saloni striktno su razdvojeni, a cijene su od 15 eura za muško šišanje i od 30 eura za žensko. Isprobali smo jedan od tih salona, ali smo brzo požalili. Očito ima nešto u onoj izreci da nisu svi za sve. Po povratku smo posjetili naše frizere kako bismo minimizirali štetu. Ali svakako je bilo zanimljivo iskustvo.

Notre-Dame du Mont - 6 Notre-Dame du Mont - 6 (Foto: Saša Vugrinec)

Ulična umjetnost i šarenilo

Cijeli je kvart kao neka galerija na otvorenom. Zidovi su prekriveni grafitima koji prikazuju afromotive, prirodu i šarenilo. Nekako sve to ondje klapa i daje kvartu poseban šarm. Svaki kutak ima svoju priču ispričanu bojama i crtežima, a šetnja tim dijelom grada pravi je vizualni užitak.

Zanimljivo je da je Notre-Dame du Mont također poznata po svom živopisnom noćnom životu. To je mjesto gdje se spajaju različite glazbene scene i kulturni događaji. Tijekom povijesti kvart je bio poznat kao središte boemskog života Marseillea, gdje su se okupljali umjetnici, glazbenici i intelektualci.

U večernjim satima ulice se pune lokalnim stanovnicima i turistima koji dolaze uživati u glazbi uživo, plesnim događanjima i raznolikoj ponudi barova i klubova. Ako ste ljubitelj jazza, svakako posjetite klub Le Molotov, koji nudi sjajnu atmosferu i odlične koncerte.

Notre-Dame du Mont - 9 Notre-Dame du Mont - 9 (Foto: Saša Vugrinec)

Gastronomija u Notre-Dame du Mont

Jedan od vrhunaca našeg boravka bio je pronalazak restorana Chez Yassine. Bio je to tuniški restoran u kojem vjerojatno nikada ne bismo jeli, ali svaki put kad smo prolazili pokraj njega, bio je krcat i pun. Pomislili smo da mora biti dobar ako je uvijek pun, pa smo odlučili isprobati. Izbor je pao na jelo Ojja viande au choix, što je tuniški specijalitet s jajima, rajčicom, paprikom i mesom po izboru, te miješanu tunišku salatu. Bilo je ukusno i cjenovno prihvatljivo - za dvije osobe s pićem oko tridesetak eura.

Notre-Dame du Mont kvart je koji će vas osvojiti svojim šarmom, šarolikošću i autentičnošću. Od užurbanih tržnica koje vas vode u srce Sjeverne Afrike do ulične umjetnosti koja svakom zidu daje život, ovaj dio Marseillea nudi nešto posebno za svakog posjetitelja. Iako neki dijelovi možda izgledaju pomalo zastrašujuće, osjećali smo se sigurno i ugodno. Ako planirate posjetiti Marseille, nemojte propustiti priliku da zavirite u ovu šaroliku četvrt i uživate u njezinim jedinstvenim čarima.

Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume" Hrvatska očima turista - 5 Hrvatska očima turista - 4 Hrvatska očima turista - 3 +6 Hrvatska očima turista - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju