Kad spomenemo talijansku kuhinju, odmah nam na pamet padaju pizze i tjestenine. Na asocijaciju Španjolske, vjerojatno ćemo pomisliti na paellu, a kad je riječ o nekoj s područja Balkana – vjerojatno ćemo svi spomenuti roštilj. No što se jede na sjeveru Starog kontinenta, točnije u Norveškoj? Koja su njihova najpoznatija jela? Saznajmo u nastavku.

Kao drugi najveći svjetski izvoznik morskih plodova, Norveška doslovno izvozi „svašta“ - bakalar, škampe, rakove i, naravno, losos. Međutim, koliko god izvozili, ribe za konzumaciju ovdje ima u izobilju. Jede se dimljena, ali i pečena riba. Također, od riba se rade kolači, juhe i kuglice. Norvežani su ponosni na svoju morsku ulogu, a morski plodovi su sastavni dio njihove kulture.

Osim ribe, norveška kuhinja je gozba za one koji radije jedu lokalnu, sezonsku hranu. Ova kultura hrane datira još od vikinga koji su uživali u govedini, ovčetini i divljači. Tako da, teško da ćete ovdje ostati gladni.

No, kako biste znali što jesti u restoranu, evo i nekih jela na koja ćete često nabasati u Norveškoj.

Brunost (smeđi sir)

Brunost je hrana u kojoj stanovnici uživaju. Neki čak jedu jedinstveni smeđi sir svaki dan u tjednu kao dio tradicionalnog norveškog doručka ili kao snažni zalogaj.

Nije baš tipičan sir, a radi se od kozjeg mlijeka. Pametni kupci mogu pronaći Brunost širom svijeta. Na prvu izgleda neobično sa svojom smeđom bojom. Poslužuje se preko svježe pečenog kruha od kiselog tijesta, a istovremeno je sladak i slan s teksturom sličnom krem siru.

Sjomat Sjomat (Foto: Shutterstock)

Sjomat (plodovi mora)

U Norveškoj su plodovi mora svakodnevna hrana. Većina Norvežana živi u blizini obale, što im pruža pristup svim vrstama riba, ne ograničavajući se samo na najpoznatiji losos.

Ipak, losos kraljuje među ribama u norveškoj prehrani. Dimljen, pečen, sirov – nebitno. Obožavatelji ribe htjet će isprobati i druge norveške klasike poput slanog bakalara i kisele haringe, kao i školjke te škampe i rakove. Međutim, ne bi trebalo preskočiti sushi - jer ova „ultra“ svježa riba uzdiže japansku deliciju u nešto posebno.

Fiskesuppe (riblja juha)

Norveška riblja juha poznata kao Fiskesuppe sjajno je, ugodno jelo za hladne norveške dane. Naravno, to ne znači da vam neće odogovarati sjajno i usred ljeta.

Isplati se naručiti Kremet Fiskesuppe (kremasta ribarska juha) i dobit ćete jelo ispunjeno bakalarom, dagnjama, povrćem i biljem. Da, obavezno uzmite i dosta kruha da „potoćate“ ostatke.

Kjottkaker Kjottkaker (Foto: Shutterstock)

Kjottkaker (norveške mesne okruglice)

Iako je Norveška svjetski poznata zbog svoje ribe, Norvežani često jedu meso kod kuće dok ručaju sa svojim obiteljima. Govedinu, svinjetina, janjetina, ovčetina i divljač, imaju svoje mjesto na obiteljskim menijima.

Vrijedi probati kjottkaker, okruglice napravljene od mljevenog mesa, luka i začina. Uglavnom se poslužuju s graškom, krumpirom i kiselim kupusom uz dodatak nekog pekmeza.

Polser (hot dog)

Norveška trenutno ima brojne restorane s Michelinovim zvijezdama, uključujući Maaemo u Oslu s tri zvjezdice. Iako ovi vrhunski restorani nude nezaboravna iskustva, iskustvo je nezaboravno i za novčanik. Stoga, treba razmisliti i o jeftinijim jelima, kao što je polser, odnosno hot -dog.

Norvežani konzumiraju puno polsera. Jedu ih u norveškim supermarketima, trgovinama i tržnicama u svako doba dana i noći. Čini se da doista vole ovu brzu hranu jednako koliko i Amerikanci vole hamburgere.

I Hrvatska odlično "stoji": Otkrijte 5 zemalja s najduljom obalom na svijetu Norveška cesta Atlantic Ocean Road Nusa Lembongan, Indonezija - 3 +0 Sankt Peterburg, Rusija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju