Kako donosi portal Timeout, Novi putnički vlakovi koji su s prometovanjem počeli u Donjoj Saskoj pokazali su kako putovanje vlakovima može biti još održivije no što je.

Vlakovi su već jedan od najzelenijih načina putovanja. Čak i oni koji rade na dizel su puno bolji za okoliš od aviona i automobila. A kada su potpuno električni, ili, još bolje, rade na obnovljivu struju - stvarno ne postoji ekološki prihvatljiviji način kretanja.

No, sada bi vlakovi mogli postati još ekološki prihvatljiviji. Njemačka je upravo pustila u promet prve putničke vlakove na svijetu s pogonom na vodik, koji imaju apsolutno nulte emisije. Sve što izlazi iz "ispušnih plinova" je para i kondenzirana voda. Prilično cool, zar ne?

 

 

Model vlaka zove se Coradia iLint i prometuje linijom u Donjoj Saskoj. Pet vlakova već vozi, a na kraju će ih voziti ukupno četrnaest. Izgradio ju je francuski proizvođač željeznica Alstom, a cijeli je projekt koštao je otprilike 730 milijuna kuna.

Vodikova željeznica ne zahtijeva nužno da željezničke pruge budu elektrificirane, već mogu raditi na postojećim prugama, što znači da se, u teoriji, mogu implementirati na gotovo sve željezničke pruge u svijetu.

Također, ovi vlakovi su i puno tiši od dizelskih vlakova i postižu brzinu od 140 kilometara na sat! S jednim punim spremnikom, mogu prijeći više od 1000 kilometara, tako da su i više nego dorasli zadatku pružanja usluga u regiji.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju