Kada pomislimo na Njemačku, jedna od asocijacija koja nam pada na pamet njezini su srednjovjekovni idilični gradovi popločenih ulica i pastelnih kućica u nizu (kojima se širi miris kruha i mesnih specijaliteta, po mogućnosti).

Upravo su njezine specifične kućice ono što gradove čini šarmantnima. Visoke, šarene, prošarane ravnim geometrijskim linijama i ponekad bogato dekorirane – riječ je o tzv. Fachwerk ili skeletnoj gradnji u kojoj su vanjski i unutarnji zidovi izrađeni od drvenih okvira koji im daju taj prepoznatljivi izgled.

Skeletnu gradnju možemo pronaći i u Engleskoj i Francuskoj, pa čak i Kini i Japanu. Bila je popularna od 13. do 16. stoljeća, no Njemačka je otišla korak dalje u njezinu očuvanju i turističkoj promociji. Kroz osam saveznih pokrajina Njemačke proteže se čak 3500 kilometara duga cesta koja prati najljepše arhitektonske primjere skeletne gradnje.

Izgrađena je 1990. godine, a u želji da turistima i domaćim stanovnicima olakša turistički razgled idiličnih mjesta udružilo se više od stotinu gradova. Osim što time omogućuju posjetiteljima lakše snalaženje i prekrasne prizore na svakom koraku, ovime potiču očuvanje starih tradicionalnih kuća i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

Tako su duž ceste niknula i brojna prenoćišta, gostionice, dućani… Uz već postojeće sadržaje kao što su vinogradi, parkovi prirode, muzeji i mjesta poznata po svojim božićnim adventima i festivalima piva.

Postoji nekoliko dionica od juga do sjevera zemlje duž kojih možete uočiti i razlike u gradnji kuća. Donja dionica prelazi rijeka Dunav i Neckar, povezujući gradove u okolici Stuttgarta. Potom slijedi dionica na rijeci Majni, koja se u Frankfurtu "prelijeva" u dionice središnje Njemačke. Na sjeveru se nalazi najduža dionica koja okružuje Hannover i prolazi kraj Hamburga i Bremena. Detalje o svakoj možete pronaći na službenoj stranici Deutsche Fachwerk Strasse

Među najljepšim gradićima ističu se Bad Langensalza, Spangenberg, Fritzlar, Homberg, Miltenberg… No uistinu je teško odabrati među tolikom konkurencijom jer svaki ima nešto svoje što ga čini bombonom.

Dakle, ništa od vreve i buke metropola – samo okolna pitoma i idilična mjestašca. Bilo da putujete vlakom, autom ili biciklom, sigurno ćete uživati u svakom prijeđenom kilometru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju