Njemačka je najmnogoljudnija zemlja Europe, naravno ako iz jednadžbe uzbacimo Rusiju i Tursku, koje se većino prostiru po azijskom kontinentu, ali definitvino je prva među zemljama Europske unije s više od 83 milijuna stanovnika. 

Najveće je europsko gospodarstvo, a poznati su još itekako i po uspješnim sportašima, automobilima i još koječemu. Uglavnom, o Njemačkoj znate manje ili više, pa evo nekih zanimljivosti, koje vam možda nisu bile odveć poznate…

Dvorac koji je inspirirao Walta Disneya

Dvorac Neuschwanstein iz 19. stoljeća smjestio se na brdu nedaleko od očaravajućeg grada Fussena u Bavarskoj. Kralj Ludwig II. naručio je palaču u čast njemačkog skladatelja Richarda Wagnera, a konačni rezultat ispao je nevjerojatan.

Zapravo, ovaj dvorac korišten je kao osnova za čuveni dvorac Trnoružice Walta Disneya u Disneylandu, koji danas možemo vidjeti na početku svakog Disneyevog filma.

Više od 5 tisuća vrsti piva

Njemačka je poznata po proizvodnji nekih od najboljih svjetskih piva, a ovo je piće ključni dio njemačke kulture. Njemačka je po brojnim istraživanjima treća zemlja u svijetu po količini popijenog piva po glavi stanovnika nakon Češke i Austrije, a također, u Münchenu se svakog rujna već više od stoljeća održava i najpoznatiji festival piva na svijetu – Oktoberfest.

Kobasice i pivo Kobasice i pivo (Foto: Shutterstock)

Željeznička povezanost

Jedna od stvari koje se dovedene do savršenstva u ovoj zemlji su svakako željeznice. One broje više od 41 tisuću kilometara pruge, tako da vlakom možete proputovati gotovo cijelu Njemačku.

I da, najnormalnija je stvar da ti vlakovi gotovo uvijek stižu na vrijeme, kašnjenje je prava rijetkost.

Autoceste

Tko želi voziti što brže može? Njemačka ima izvrsne ceste koje se protežu tisućama kilometara. Autoceste su posvuda diljem zemlje, a broje više od 13 tisuća kilometara.

Počele su se graditi još 30-ih godina 20. stoljeća, a danas postoje dijelovi autoceste koji nemaju ograničenja brzine, no postoje i mnoge dionice koje imaju ograničenja brzine i, naravno, rigorozne kazne za kršenje tih ograničenja.

Ludi za kobasicama

Kobasice (njemački „wurst“) čine značajni dio njemačke kuhinje te su Nijemci jedni od najvećih proizvođača i potrošača ovoe mesne delicijed.

Bilo da se radi o blutwurst, weisswurst ili frankfurters, u Njemačkoj postoji preko 1500 različitih vrsta kobasica. Kobasice se u Njemačkoj obično poslužuju na jedan od tri načina: kuhane, sirove ili dimljene.

Uskrsni zec

Uskrsni zec se prvi put spominje u knjigama u Njemačkoj u 15. stoljeću. Njemačka je proizvela i prvog jestivog uskršnjeg zeca, napravljenog od peciva i šećera, i to početkom 1800-ih.

U to su vrijeme djeca počela praviti mala gnijezda od trave kako bi ih uskrsni zec mogao napuniti jarko obojenim jajima tijekom noći.

Zemlja dvoraca

Osim već spomenutog dvorca Neuschwanstein, vjeruje se da u Njemačkoj postoji više od 25 tisuća dvoraca, a mnoge od njih je u srednjem vijeku izgradilo europsko plemstvo.

Ova brojka također uključuje i palače, koje su dizajnirane s fokusom na dekoraciju, dok su dvorci građeni za obranu – ali oboje mogu biti prilično veličanstveni. Palača Sanssouci, palača Schwerin i dvorac Cochem neki su od najpoznatijih.

Müller

Najčešće prezime u Njemačkoj je Müller, te se više od 900 tisuća stanovnika odaziva na njega. Ostala česta i popularna prezimena su Schmidt, Schneider, Fischer, Weber, Wagner, Becker… Što se tiče imena, muška su najčešća Alex, Lukas i Michael, a ženska, Lea, Julia i Laura.

Bijeg iz zatvora je legalan

U Njemačkoj se smatra osnovnim ljudskim instinktom učiniti sve što možete kako biste bili slobodni. Dakle, ako zatvorenik pokuša pobjeći iz zatvora, neće dobiti dodatnu kaznu za sam čin.

Međutim, ako zatvorenik ošteti bilo koju imovinu, povrijedi bilo koga ili počini bilo koji drugi zločin dok pokušava pobjeći, bit će optužen za te zločine.

Trail - 3 Trail - 3 (Foto: Unsplash)

Šumi, šumi javore

Njemačka je na više od 11,4 milijuna hektara prekrivena šumama. To iznosi otprilike 32 posto njemačkog tla. Ako ste ljubitelj prirode i volite provoditi vrijeme u prirodi, nemojte preskočiti putovanje u Njemačku.

Postoji golemo prostranstvo prekrasnih šuma koje možete posjetiti, što vam otvara bezbroj mogućnosti za kampiranje kakvo ne možete doživjeti kod kuće.

Sve što trebate znati prije putovanja u njemački grad u kojem će Vatreni boraviti tijekom Eura 2024 Neuruppin, Njemačka - 3 Neuruppin, Njemačka - 1 Neuruppin, Njemačka - 2 +0 Neuruppin, Njemačka - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju