Frizijski otoci, otočni niz u Sjevernome moru, uz obalu zapadne Europe podijeljeni su u tri skupine koje pripadaju Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj. U skupini nizozemskih Zapadnih frizijskih otoka ističe se Texel po svojoj uzbudljivoj prošlosti. Krajem siječnja 1795. godine Texel je bio poprište jedne od najneobičnijih bitaka u sklopu Francuskih revolucionarnih ratova koji su tresli Europu na izmaku 18. stoljeća. Ondje je zabilježen jedini slučaj u povijesti da je konjica zarobila flotu.

Nizozemsku flotu usidrenu u Marsdiepu potjerala je oluja zbog koje se odlučila skloniti kod otoka Texel. No kada se vjetar stišao Nizozemci su zaključili kako se ne mogu pomaknuti zbog leda u kojem su zapeli. Nakon što je francuski general Jean-Charles Pichegru čuo za novosti, poslao je Johana Williema de Wintera, nizozemskog admirala koji je bio na francuskoj strani, neka krene na brodove koji su se našli u klopci.

De Winter je poslao trupe koje su se utaborile na otoku tijekom noći. Vidjevši njihove logorske vatre, kapetan Reyntjes, najstariji i najviši časnik u nizozemskoj floti počeo se pripremati na bitku, ali oko ponoći je stigla vijest da su revolucionari preuzeli vlast i da žele prekinuti borbe.

Iako su se na prvi pogled Nizozemci činili ranjivima, u slučaju bitke Francuzima ne bi bilo jednostavno poraziti flotu od 14 naoružanih brodova, a trebale bi im i ljestve da se na njih popnu. Umjesto sukoba, obje strane su poslušale zapovijedi i odlučile se na primirje.

Danas je Texel otok poznat po dugim pješčanim plažama, rezervatima prirode i ljupkim selima, a da biste do njega došli potrebno je dvadeset minuta vožnje brodom iz Den Heldera.

Najveći među nizozemskim Frizijskim otocima nudi brojne mogućnosti za ljubitelje povijesti i prirode. Jedna od omiljenih destinacija je svjetionik na sjevernoj strani otoka koji nudi fantastičan pogled na susjedni Vlieland.

U Ecomareu možete naučiti više o Waddenskom moru te povijesti otoka Texel, kao i posjetiti simpatične tuljane. Među brojnim aktivnostima za posjetitelje Texela su i jahanje, skokovi iz aviona s padobranom, surfanje, jedrenje te golf usred nestvarnih prostranstava predivnih dina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju